Gott nytt år

2012-12-31 18:40:53 ,  
Gott Nytt År alla fina läsare :) Vi är hos vänner och har precis ätit hummer till förrätt.

Kram till er






Julklappar

2012-12-31 14:07:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Jag kom på att jag inte skrivit om julklapparna vi fått i år. Är roligt att se tillbaks på vad vi fått, och då särskilt vad Max fick och därmed var intressad av just nu. Marcus och jag köpte inte nåt alls till varandra i år. Vi ger bebis till varann istället =).
 
Jag fick tavlan ni ser på bilden ovan. Den ska så småningom sättas ovanför bebis säng. Men jag vill inte sätta upp den än för vet inte om vi kommer flytta sängen. Står den kvar där den är nu blir det nog tavellist ovanför sängen. Sen fick jag en glassmaskin, böcker, presentkort på galleria, ansiktsscrub, bodysufflé (en lyxig bodylotion).
 
Max fick boken Pannkakstårtan med Pettson, liten playmobilbåt med pirater, playmobilbrandmän, DunderKarlsson och Blom till Pippihuset, radiostyrd bil, arbetsbyxor, ritblock, duploblixten, legodumper och grävskopa, sjörövarutstyrsel med skattkarta, skjorta, traktor med släp, ficklampa, bokstavspussel.
 
Hoppas jag inte glömde nåt!




Gomorron nyårsafton

2012-12-31 10:54:44 ,   Allmänt/Vardagsliv
En vild bebis i magen igår som orsakade att det strålade här och var i kroppen. Hade svårt att sova men lyckades somna vid 1.30 inatt. Och som vanligt är det lugnt i magen så här på förmiddan!
 
Idag är det alltså nyårsafton. Sista dagen på detta år! Jag håller på att knåpa ihop en liten årssammanfattning vilket jag ju brukar göra. Får se om den kommer upp under dagen eller imorn.
 
Vad glad jag är att vi gjort upp nyårsplaner eftersom bebis inte kommit ännu. Vi ska hem till vännerna A och D ikväll. Mysigt! Får dock se om jag orkar vara iväg till tolvslaget men annars får vi väl fira det hemma. Har varit så fruktansvärt orkeslös de senaste kvällarna.
 
Hoppas ni alla får en bra nyårsafton ♥




Jag smälter

2012-12-30 16:37:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Dessa nya bodys i Newbieserien är ju helt fantastiska! VILL HA!! Har redan sett dem på flera bloggar. Hoppas de inte säljer slut alltför fort. Vi får önska oss dem sen när bebis kommit.... om jag kan vänta....
 
 
Har dessvärre inte vägarna förbi KappAhl (jo på väg till förlossning när det är dags men tror att jag undviker köpcentret då).




40+0

2012-12-30 12:41:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning

Det händer inte så mycket med din bebis de sista dagarna innan förlossningen. Det är trångt i magen och bebisen förbereder sig på förlossningen. Cirka 4 procent av alla barn i Sverige föds förre vecka 38 och lika många efter vecka 42.

Din barnmorska kommer att boka in en tid för igångsättning om din bebis inte kommer ut innan 42 fulla veckor.

Fördelar med att gå på övertid
  • Försök att njuta av tiden du går på "övertid" och vila.
  • Du får lite extra tid på dig att förbereda dig själv inför förlossningen
  • Din kropp hinner förbereda sig på förlossningen
  • Livmodertappen blir mjuk och öppnar sig
  • Hormonet relaxin mjukar upp dina bäckenfogar
  • En förlossning som startat av sig själv är bäst så länge graviditeten har varit komplikationsfri
 

 
Ja detta är ett inlägg jag inte trodde jag skulle skriva. Vi går in i v 41 och har alltså gått över tiden. Men samtidigt så kanske det är så att bebis lyssnat extra noga på sin mammas önskningar och väntar tills 2013 är här. På tisdag blir det med andra ord att springa i trappor och äta stark mat =) Det är väl ganska naturligt att känna som att bebis aldrig kommer att komma nu när man passerat bf-datum men det känns verkligen så. Usch så jobbigt det kommer bli om vi inte fött om en vecka. Den 7 januari börjar Marcus att jobba igen. Planen är ju att bebis är hos oss då så att han tar sina 10 pappadagar från och med då. Men det är ju ingen idé att stressa upp mig inför det nu.
 
För övrigt så behöver nog min kropp dessa lugna dagar efter jul. Jag sover bra på nätterna och inatt har jag hör och häpna sovit fyra timmar i sträck. Endast en kisspaus!! Fantastiskt. Kroppen laddar nog energi. Unnar mig långa sovmorgnar. Känns som att jag liksom hela tiden måste vara beredd och fulladdad med energi.
 
Kroppen är trött och öm och det strålar lite här och var och jag har några sammandragningar under dagarna och fler på kvällarna. Jag är fortfarande ganska hungrig men har sämre aptit. Är liksom inte sugen på nåt. De senaste kvällarna har jag dessutom känt mig illamående.
 
Nu hoppas jag verkligen att detta är det sista veckoinlägget. Jag vill inte skriva 41+0 nästa söndag.... snälla.....
 
Jag är redo nu!




Kyckling i ugn

2012-12-30 11:20:36 ,   Mat och annat gott
Gomorron världen! Ja jag skriver gomorron för sitter nu och äter frukost efter en lång sovmorgon och sedan dusch. Så ingen bebis under natten alltså =)!
 
Tänkte tipsa er om en god maträtt som vi lagade mycket för några år sen men som jag glömt bort men vi gjorde det igårkväll och jag kom på hur enkelt, gott och nyttigt det är. Receptet kommer från min allra mest använda kokbok, HälsokokbokenJag har gjort vissa justeringar och tänk på att man kan utesluta nåt om det är nåt man inte gillar och det går ju att tillsätta annat också.
 
 
Kyckling i ugn

- 1 hel kyckling eller kycklingdelar (jag brukar använda ett paket kycklingklubbor)
- 2 starka korvar, ex. chorizo
- 1 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 zucchini/squash
- 1 röd paprika
-1 grön paprika
- 2 morötter
- svarta oliver
- 4 dl kokt råris eller dinkel (ca 2 dl okokt)
- Timjan
- Rosmarin
- ½ dl olivolja
- ½ dl balsamvinäger
- salt och svartpeppar
 
Om du använder hel kyckling, dela den i bitar. Kycklingklubbor som jag brukar använda är bara att lägga i långpannan (obs!! de måste vara tinade om du köpt frysta). Skär korven och lägg tillsammans med kycklingen. Skala och skiva lök och vitlök och skär alla grönsaker i mindre bitar (inte för små för då blir de så mosiga). Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om. Fördela det kokta råriset/dinkeln över. Strö över timjan, rosmarin, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen 50-60 minuter i 200 grader. Vi brukar blanda nån kall sås till, ex. creme fraiche, salt, peppar och pressad vitlök. Eller tillsätt riven gurka också så blir det en tzatziki.




Dawsons Creek

2012-12-29 22:03:08 ,  
Efter ett trevligt 30-årskalas hos N med goda tårtor var jag helt slut när jag kom hem. Kvällen tillbringas därför i soffan med chips, cola o Dawsons Creek på teven. Tack C för lånet av dvd-boxen. Detta räddar min väntan på bebis :)

Kram till alla här inne som läser och kommenterar. Ni har aldrig varit så många. Tillsammans så kan vi väl heja ut bebis snart!

Dags att lägga ifrån mig mobilen o återgå till Dawsons Creek...




Någon som får rätt?

2012-12-29 11:43:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Jag börjar fundera på om någon av er får rätt i era gissningar angående när vår bebis kommer! Känns som jag lurat er i min starka intuition att bebis skulle komma före jul. (obs!! det är för sent att få med en gissning på listan nu. Skulle vara lite fusk)
 
Era gissningar när bebis kommer
 
December

16 Fia Flicka
18 Sofia Häggström Flicka
20 Heidi Pojke
22 Louise Flicka
22 Josefin Ö Flicka
25 Anna Pojke
26 Fia Flicka
26 Josefine Flicka
26 Sylvie Pojke
27 Annelie Flicka
27 Emily Pojke
28 Johanna Pojke
28 Katja Flicka
30 Maria Pojke
30 Therese Flicka
31 Mikaela Pojke
 
Januari
1 Åsa Pojke
2 Linda Flicka
2 A-C Flicka
3 Malin Larsson Flicka
4 Maria Flicka
 
 




Bf

2012-12-29 10:14:33 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Ja då är bf-dagen här! Ingen bebisleverans ännu!
 
Känns konstigt att den 29 december verkligen är här. Det datum som man längtat efter så mycket och som man sagt så många gånger när folk frågat när bebis är beräknad. Sen har jag nog fått frågan "hur tänkte ni då?" fler gånger än vad jag hört ett grattis när jag sagt datumet men men....
 
Jag har sovit i typ tio timmar inatt med några vakenpauser men känner mig ändå helt golvad nu. I eftermiddag ska vi fira min kompis N som fyller 30 år idag och sen så satsar jag väl på en kväll i soffan.
 
 




Pulkabacken

2012-12-28 15:37:18 ,   Allmänt/Vardagsliv
Det blev en promenad till pulkabacken strax innan solen gick ner. Max och Marcus åkte för fullt och jag fick titta på! Men det var väldigt skönt att komma ut och vi får hoppas att snön ligger kvar ett tag så att även jag får chansen att svischa ner för backen. Nu var det nog ansträngning att gå dit och sen ta sig upp för backen och gå ner igen.
 




Född

2012-12-28 11:04:58 ,   Allmänt/Vardagsliv
Denna tid i graviditeten med Max var han född. Han föddes i v 39+5 kl. 7.48. Och idag är jag i v 39+5 och klockan har passerat 7.48. Med andra ord: Så här länge har jag aldrig varit gravid!
 
Denna dag börjar bra. Har sovit som en stock inatt med endast två toalettbesök och vaknade inte förrän 9.30. Då hade jag dock huvudvärk och ont i nacken men det har lättat nu. Marcus är med sin pappa till ICA och Max är hos sin farmor under tiden så jag har egentid hemma vilket känns underbart. Började dagen med en lång dusch. Använde mina spaprodukter. Sen har jag ätit räkmacka till frukost.
 
Skulle vilja ut i solen idag men Marcus släpper knappt ut mig för det är så halt! Han kanske kan dra mig på snowracern?!
 
 
 




Summa summarum

2012-12-27 17:58:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Tillstånd jag inte kommer sakna med att vara gravid: diverse besvär i de nedre regionerna, svårigheten att ta på mig kläder, smärtan när jag böjer mig ner, halsbränna, natthungern, klumpigheten, foglossningsvärken, illamåendet (men det var bara i början), tårarna som kan komma för minsta lilla grej, det konstande kissandet, svårigheten att vända mig i sängen, att inte kunna leka med Max ordentligt.
 
Vad jag kommer sakna: Buffarna i magen, känslan av att bära på ett mirakel, att inte behöva dra in magen när jag känner mig svälld, att känna bebisen hicka, att kunna äta precis vad jag vill utan att ha dåligt samvete, allas leenden när de tittar på min mage. Och jag har faktiskt känt mig snygg som gravid.... inte just nu då kanske.... men när jag var lite mindre gravid.... Förra graviditeten kände jag mig bara klumpig men denna gång har jag trivts bättre med mig själv.
 
Summa summarum: Det har varit nio fantastiska månader men nu känns det ganska skönt att jag inte ska vara gravid i några månader till utan att det handlar om dagar eller veckor. Sen så får vi träffa han/hon som saknas i vår familj ♥ Detta konstaterande har idag firats med att beställa lite nya toppar från Ellos för att fira min kommande kropp!!
 
 
 




Barnmorskebesök

2012-12-27 15:43:49 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
 v 39+4(37+1)
sf-mått 36 cm (35 cm)
hjärtslag 140 slag/min (138 slag/min)
Huvudet neråt och fixerat
   Blodtryck ok
 

Vi testade ju sist om jag hade GBS-bakterier i mitt urin vilket jag hade med Max i magen och det visade sig att jag har det även denna gång. Så bebis och jag kommer få antibiotika vid förlossningen (har för mig att det är så). Här kan man läsa mer om GBS.
 
Det blev inget nytt besök bokat hos barnmorskan utan hon hör av sig i slutet av nästa vecka om hon ser att jag fortfarande inte fött.
 
 
Förresten så såg jag denna mysiga dress på Lindex igår. Tycker den är så söt =). Och ekologisk är den också.
 
 




Och så blev det vardag igen....

2012-12-27 11:07:46 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomorron! Blev en ordentlig sovmorgon idag. Lämnade sängen kl. 10 men jag somnade ju sent så fanns ju ingen anledning att tvinga sig upp tidigt. Idag väntar en ganska lugn dag. Jag har barnmorskebesök inplanerat och sen kommer Marcus bror K hit på eftermiddan. Ikväll tror jag vi köper pizza. Det jobbigaste med julen är när den är över och man måste börja laga mat igen =)! Blir en tur till ICA sen för att uppdatera kylskåpet. Sen så finns ju en massa andra vardagssysslor att ta tag i här hemma såsom att tvätta, damma, plocka..... the neverendingstory med andra ord!! Får väl se vad jag ska roa mig mer med.....




Irriterad

2012-12-27 00:47:56 ,   Allmänt/Vardagsliv
Klockan visar natt och jag sitter vid köksbordet och är irriterad. Hade lagt mig så skönt i sängen och var trött och då bara kom det från ingenstans - HUNGERN!! Det blir liksom ett rejält sug i magen så att jag nästan mår illa. Ändå åt jag två mjuka mackor, två knäckemackor och en banan för en timme sen. Nu blir det mer knäckemacka, yoghurt med flingor och mjölk att dricka. Usch så trött jag är på detta.
 
Kvällen har varit lugn och skön. Tillbringat den i soffan och tittat på Bonde söker fru, Fjällbackamorden och Roxettedokumentär. Roade mig med att äta en chokladtomte också. Har haft förvärkar under kvällen och trodde ett tag att det kanske kunde vara på g men då stannade allt av.
 
Nu ska jag äta upp och sen förhoppningsvis få sova.

Godnatt




Shopping till Max

2012-12-26 11:18:00 ,   Mode/Kläder
Hej annandagen! Har varit en sväng på Lindex för att bl a köpa byxor till Max som det råder brist på här hemma. Han har växt mycket på längden senaste tiden. Hade inte som ambition att fynda på rea och det gjorde jag inte heller. Det enda som är köpt på rea är mumintröjan som jag sparade in 29:- på! Men sen har ju Lindex ta 3 betala för 2 på en del basplagg så fick mycket för pengarna ändå tyckte jag! Bättre att handla det som behövs än bara för att det är billigt.
 
 
Känns så skönt att vi inte behöver tänka på kläder till honom nu på ett tag. Nya regnställ, både fodrat och ofodrat är inköpt under hösten, och två par nya gympaskor i olika storlekar. Jag tror dock att vi kanske behöver köpa ny skaljacka till honom och eventuellt också nya fodrade gummistövlar men vi får se.
 
Nåja nu ska jag njuta av jul istället för att planera vårens kläder.
 
Vi ska strax åka till A-C och M på lunch!




Juldagen

2012-12-25 23:34:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Bild från igår hos mina föräldrar
 
 
Gokväll! Sitter här i soffan medan Marcus tittar på skjutfilm på teven =)!
 
Idag har varit en ganska lugn dag. Marcus har skottat massor och Max har varit ute och lekt. På eftermiddan åkte vi till Marcus föräldrar dit Marcus syster med familj kom. Det blev ytterligare en julklappsutdelning och Max fick sjörövarutstyrsel som han blev väldigt glad för. Kvällen har vi tillbringat här hemma med mina föräldrar, vår kompis S, julmatsrester och Så mycket bättre på tv. Jag har haft molvärk i magen och ilningar neråt men nu har det avtagit. Nästan så jag trodde att det var nåt på gång. Kändes spännande! Det är fyra stycken som gissat på morgondagens datum på gissalistan.
 
Ska ta mig en kvällsmacka och sedan väntar nog sängen. Jag är dock inte särskilt trött för sov till 9.30 i förmiddags! Min underbara man ger mig sovmorgon varje morgon.
 
Hoppas ni alla njuter av mysig juldagar ♥




Julafton

2012-12-25 11:44:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Goförmiddag! Här pågår snökaos och lek och jag går igenom bilderna från julafton igår. En julafton som började kl. 4.00 när Max ville titta i julstrumpan men vi lyckades avstyra det och somnade om. 6.30 var det dock uppstigning och Max öppnade två paket som tomten lagt i julstrumpan: DunderKarlsson och Blom till Pippihuset samt två brandmansplaymogubbar.
 
Julafton avslutades vid kl 23.00 på kvällen då Max till slut somnade mellan oss medan Marcus läste Pettson och Pannkakstårtan.
 
Däremellan var vi hos mina föräldrar och hade julklappsutdelning, jullunch, julfika med släkten på mammas sida. Sedan bar det av till Marcus föräldrar dit Tomten kom med ännu fler julklappar. Även där åt vi gott.
 
Här kommer en bildbomb:
 
Min fantastiska mormor som fick agera tomte en liten stund med en stolsdyna som skägg
 
 
 




GOD JUL ♥

2012-12-24 08:00:00 ,   Allmänt/Vardagsliv




Dan före dan

2012-12-23 23:40:59 ,   Allmänt/Vardagsliv
Treårskalas för min brorson hos mina föräldrar och sedan uppesittarkväll med Marcus här hemma. Spelat lite bingolotto men bytte till The Holiday och sov en timme. Nu är jag nyvaken men ska gå och lägga mig. Imorgon kommer vår lille kille vakna tidigt och vilja titta i sin julstrumpa. Två paket har visst tomten lämnat där ♥
 




39+0

2012-12-23 12:01:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Bebis: Nu är bebisen helt klar och väger mellan 3,5 till 4 kg och är mellan 48 och 52 cm lång. Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. Trots platsbrist i magen kan det dröja två veckor till innan den vill ut.
 
Du: Magen är ungefär lika stor som i förra veckans kontroll. Det är dags för din bebis att komma ut nu. Många kvinnor går över tiden med 14 dagar och ibland lite till. Har du inte packat BB väskan ännu så är det hög tid att göra det nu.
 
Text från minbebis.com

 
Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 0 fulla dagar (v39+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 29 dec 2012
Du har 6 dagar kvar till beräknad förlossning.
 

V 40 är här!  Det låter ju på texten ovan som att jag har bf nu men texten är ju för v 40 alltså veckan som kommer och när vecka 40 avslutas så är ju bf.
 
Ja det fortsätter att rulla på! Helst av allt skulle jag bara vilja ha bebis i armarna just nu men tror den mår gott inne i magen och vill förhoppningsvis bo kvar där till januari. Men i början av januari, när jul och nyår är över då vill vi träffa dig!!
 
Jag tycker att jag mår bra. Känner mig inte stor och klumpig som jag gjorde med Max på slutet men jag har ganska ont i kroppen och "down there" och jag börjar bli riktigt trött på att vara kissnödig. Halsbrännan har ju blivit så mycket bättre sen jag började äta omeprazol för lite mer än en vecka sen så det känns underbart. Har inga direkta besvär alls av den. Sen så är ju inte allt fantastiskt för jag är rejält trött och skulle behöva sova en stund varje dag. Och särskilt trevlig är jag inte hela dagarna heller... men vem sjutton är det? =)
 
Bebis är ganska lugn i magen men har stunder då och då under dagen då det bökar rejält. Har flera sammandragningar per dag men de är inte direkt smärtsamma.
 
Vikten står på 80 kg och jag väger (oftast) 65 i ickegravidtillstånd. Med Max i magen slutade vikten på 85 kg så det är några kilo mindre denna gång. Då var hela jag vätskefylld. Typ som en ballong eller nåt. Nu är jag endast lite svullen om fingrarna men får ändå på mig mina ringar men det är inte behagligt!
 
Flera datum på gissalistan har jag nu fått stryka. Ska bli spännande att se om någon lyckas pricka rätt. Ingen gissar på idag och julafton. Förutom min bror D som är säker på att bebis kommer imorgon. Vet inte vad strategin ska vara inför imorgon: inte röra mig ur fläcken??
 
Jag är faktiskt lite förvånad för jag trodde att bebis skulle komma innan jul. Men nu klarar vi av v 40 också och på lördag är det bf (bf räknas som 39+6) ♥
 




Fjärde advent

2012-12-23 11:30:15 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Dan före dan!
 
Tänk att det är julafton imorgon. Ikväll ska Max julstrumpa hängas upp så vi får se om tomten lagt några paket där i under natten. Vi har haft en liten tomte här på förmiddan idag. Max tog på sig tomtetröja och luva och samlade klappar i sin säck. En krona fick jag =)!
 
Denna förmiddag håller man sig helst ifrån mig. Jag är trött och grinig. Mannen har gått upp på övervåningen och sonen tittar på film och jag ligger i gästrummet och vilar. Ska vila mig till bättre humör helt enkelt.
 
I eftermiddag vankas kalas och av det blir man ju glad... hoppas jag!




På plats

2012-12-22 21:39:08 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Julklapparna är på plats! Ska bli så roligt att få ge bort dem på julafton. Ett paket mindre (det vita med blåa prickar på) blir det imorgon då vi ska kalasa för min brorson A som fyller tre år på julafton.
 
Vi har ätit lammstek med rotfrukter och kantarellsås hos mina föräldrar ikväll. Var underbart gott ♥ Nu är jag så trött att jag mår lite illa och är lite snurrig i huvudet.
 
Hoppas ni haft en bra dag!




Det lunkar på

2012-12-22 14:11:30 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hej lördag! Ute faller stora fina snöflingor och här inne är det endast Max som hörs när han sitter och leker med sina playmogubbar! Jag har en diskbänk att röja efter att ha gjort tryfflar. De är i frysen nu innan jag ska doppa i choklad.
 
Max och jag har varit hos A-C och M på förmiddan. Max och S bytte julklappar och sen fick vi pannkakslunch där, tack! =)
 
Min kropp skriker efter vila så ska göra mig en mangosmoothie, försöka få mina killar att gå till pulkabacken och sen slå mig ner i soffan och titta på Dawsons Creek. Blir en tur till mina föräldrar sen så Max får leka med sina kusiner.
 
Dagen lunkar på helg enkelt. Denna dan före dan före dan ♥




Bara en till....

2012-12-21 22:34:00 ,   Mat och annat gott
 
Julgodiset är svårt att låta bli.....
 
 
 
Vad har ni för julgodisfavoriter? Knäck, chokladkola och Rocky Road har vi här hemma nu. Imorn ska Marcus göra sin nötfria variant av Rocky Road och jag ska prova på att göra Cookie Dough tryfflar.
 
 
 




Smärta, tack!

2012-12-21 22:16:11 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Skönt med kväll! Svårt dock att hitta en skön position i soffan nuförtiden för antinger trycker bebis upp under revbenen (ja så känns det i alla fall) eller så får jag tokont i bröstryggen.
 
Man kan ju säga att det pendlar väldigt angående hur redo jag är för förlossning. Vissa stunder på dygnet blir jag nästan panikslagen vid tanken medans vid andra stunder som nu ligger jag här och längtar efter lite smärta. Några små värkar så det blir lite spännande. Men samtidigt så är vi alldeles för nära julafton nu för att jag ska vilja att nåt ska vara på g. Bebis håll dig lugn, åtminstone tills på tisdag =)!
 
Igår slog det mig att vi ju kan gå över tiden med två veckor också och då är det ju länge kvar.
 
Nej ingen idé att analysera. Bebis kommer när bebis vill och då hoppas jag att jag inte känner mig alldeles skräckslagen. Shit, jag har ju liksom klarat av det en gång.... borde väl gå en gång till!!
 
*biter lite på naglarna*
 
 
 
 




Chokladkola

2012-12-21 11:41:00 ,   Mat och annat gott
Gomorron fredag! Dan före dan före dan före dopparedan.... hm.... stämmer det?
 
Har fått förfrågan på vilket recept vi har på chokladkola. Vi har ända sen jag var liten använt oss av Mildas recept. Det kommer här:
 
 
Chokladkola

100 g smör/margarin
3 msk kakao
3,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 msk honung
 
Vi brukar alltid koka den i en gjutjärnsgryta. Smält margarinet och blanda sen ner det andra. Låt det koka och rör då och då. Gör kulprov för att se när kolan är färdig (ta iskallt vatten i ett glas och ta lite kola på en sked och doppa ner i glaset. Går det att rulla en kula är kolan färdig). Häll i en välsmord långpanna (vi använder en ganska liten) eller i bakform. Låt kallna/stelna (obs!! ej i minusgrader). Stjälp upp ur formen, klipp bitar och slå in. Vi slår in i smörgåspapper.
 
I år blev kolan riktigt lyckad! Lagom seg och god =)!




Julgodis

2012-12-20 19:10:28 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Efter några timmars shopping runt lunchtid idag så åkte vi till mina föräldrar där vi bakat julgodis och ätit mat. Här befinner vi oss fortfarande. Chokladkola, knäck, rockyroad och tryfflar har och håller på att skapas =)!
 
Strax blir det lite glögg att dricka och ikväll planerar jag att titta på Dawsons Creek och äta Rocky Road. Lite julmust slinker nog också ner.
 
Snacka om att jag var trött efter vår shoppingrunda. Benen kände som gelé och när vi kom hit sov jag i en halvtimme. Vi hade ju bestämt att vi inte skulle köpa mer julklappar till Max men idag blev det visste lite till. Svårt att låta bli!
 
 
 




Elgitarrsblodprov

2012-12-20 09:09:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomorron! Känner mig själv lite chockad att jag satt påklädd vid frukostbordet kl. 8.30 imorse. Min sovmorgon uteblev för Marcus skulle till vårdcentralen och lämna blodprov så jag klev upp. Ganska motvilligt dock för låg vaken mellan 5.30-7 imorse och hann sen somna om en kvart innan jag gick upp. Idag står shopping och julgodisbak på schemat. Ska försöka slumra en sväng innan vi ger oss iväg så att jag orkar. Max ska vara med sin morfar när Marcus och jag shoppar och sen ska vi göra julgodis hos mina föräldrar - årlig tradition!
 
Innan Marcus gick till vårdcentralen undrade Max om han skulle lämna blodprov bara för att han spelar elgitarr! Barn har härliga funderingar ♥
 
Hade lite onda sammandragningar igår och några nu på morgonen med. Absolut inga smärtor men de kändes mer än vanligt. Gör mig både orolig och förväntansfull. Vill dock gärna shoppa först..... =)
 
 
 
(kan säga att det märks på bloggen att det närmar sig bf för fler än vanligt klickar sig in här på dagarna. Är roligt!)
 
 




Ett ihopplock

2012-12-19 22:19:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
 
Från gravidfotografering november. Foto: My




Mättnadskänsla

2012-12-19 19:45:02 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Hör och häpna! Idag har jag haft mättnadskänsla i kroppen typ hela dagen. Förstår inte vad som hänt!! Ville knappt äta kvällsmat ikväll för det kändes som magen är alldeles fylld.... och det är den ju visserligen men i magsäcken har jag ingen bebis vad jag vet....
 
Nåja, nu en halvtimme efter kvällsmaten sitter jag här och är sugen på sushi och mosters kräftsoppa. Tji fick jag! Får vara glad för några timmars mättnadskänsla och nu planera vad jag ska smaska på ikväll.
 
Förresten, nu när det närmar sig julafton börjar jag känna mig alltmer stressad över att jag kanske föder på julafton. Jag vill verkligen inte det. Inte bara på grund av att jag vill fira jul, eller att julafton är en tråkig framtida födelsedag utan också för att min brorson är född på julafton. Det räcker ju liksom att en i familjen fyller år då! Det blir tight att hinna med alla kalas i framtiden.




BB-väskan

2012-12-19 13:57:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Ja den där BB-väskan är ju typ packad. Det som behöver göras är att packa en liten väska till Max. I den planerar jag att lägga i en pyjamas, tandborste, kalsonger, byxor, t-shirt, tröja! Alltså lite basgrejer för att kunna vara borta nåt dygn om det behövs. Men egentligen skulle det ordna sig ändå för vet att hans mor- och farföräldrar skulle fixa grejer om det skulle behövas. De har ju nyckel hem hit. Men kan vara bra att ha lite packat.
 
Till mig själv har jag packat/kommer packa: hygienartiklar (såsom schampo, balsam, min kära lertvål, hudkräm, deodorant), ett par mysbyxor, en amningstshirt, långärmad tröja, ett amningslinne, en amningsbehå, underkläder (räknar dock med att gå i de snygga nättrosorna tills jag kommer hem), kameraladdare, mobilladdare (till mig och Marcus), kamera, tofflor, ett rör med Pringleschips, en påse ahlgrens bilar, jordgubbskräm, cd-skiva med avslappnande musik, hårsnoddar, hårspännen. Sen kommer ju handväskan med där jag har mitt nässpray och salva till läpparna. Till Marcus är en t-shirt packad. Läggs nog ner underkläder och byxor också.
 
Amningslinnet och amningsbehån är lånade för det känns bättre att köpa nya sen när man vet vilken storlek man behöver. Överlag så räknar jag med att gå i sjukhuskläder tills hemresa.
 
Till bebis har jag packat alldeles för mycket kläder men det struntar jag i =)! Vi vet ju inte om det blir pojke eller flicka, och vi vet ju inte om jag stannar på BB eller inte så tar det säkra före det osäkra.
 
 
Två filtar, två hjälmmössor, en tjockare hjälmmössa, tossor, fyra bodys, tre byxor, två pyjamaser, två strumpor och overall!
 
Sen så ska babyskyddet snart läggas in i bilen. Det kan ju hända att vi åker hem samma dag och då är det ju onödigt för Marcus att åka hem de tre mil som är för att hämta den.
 
 
Puh.... va grejer! Något väldigt viktigt jag glömt?? Kan morgonrock vara bra att ha med?
 
 
 
 




Onsdag

2012-12-19 10:30:48 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomorron! En dålig natt med svettningar, många kisspauser och en sparkande son i sängen. Sov som bäst mellan 7.30 och 9.00 så nu är jag pigg i alla fall. Max är alldeles uppspelt här hemma för han och Marcus ska strax åka till badhuset. De öppnar inte förrän 11 så det har varit lång väntan för honom. Skulle gärna följa med jag också men jag vet inte om det finns risk för infektioner och sånt där så här nära förlossning. Är inte så påläst men känns bäst att låta bli. Min plan medan de är borta är att äta ostkaka med sylt och grädde och titta på Dawsons Creek. Har lånat hela serien av C. Perfekt!!
 
Hoppas ni får en bra onsdag!
 
Nu har jag fått göra några strykningar på "gissalistan".




Ren lycka

2012-12-18 21:27:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Ja här är hemma är det ren lycka idag för Marcus har gått på ledighet! HURRA!! Nu ska den gravida mamman ligga på soffan, titta på Dawsons Creek, äta praliner och bara vila.... typ ;)!
 
Vi har firat ikväll med att göra lite julmat. Riktigt gott blev det! Marcus bror K har varit här på eftermiddan/kvällen och när Marcus föräldrar kom så dukade vi fram fler tallrikar så även de kunde äta. För julmat blir det ju alltid mycket av. Nu är vi mätta och belåtna. Har både livlig bebis och bubblande julmust i magen.
 
 
 
För övrigt har dagen löpt på bra. Vi har haft förmiddagsbesök och på eftermiddan har vi varit på biblioteket och lämnat tillbaks böcker och lånat nya. Fyra böcker om Alfons och fyra böcker om Halvan valde Max så nu har vi bra läsning under julen.
 
Jag, Max och K tittade på Madicken när Marcus kom hem och det dröjde inte många minuter från det att han kom hem tills jag somnade. En halvtimmes sömn blev det innan vi tog tag i att börja med maten.

Kram till er!
 
 
Min bloggdesign stämmer inte riktigt överens med årstiden men jag väntar tills bebis är här innan det blir någon ny. Kan inte sådant själv så känns bättre att "anlita" någon när vi vet vad bebis heter =)!




Torsk med äggsås

2012-12-17 19:39:38 ,   Allmänt/Vardagsliv
Mmm så god mat jag lagat ikväll! Förstår inte varför det är flera år sen jag gjorde det sist. Nu lär det bli oftare.
 
 
Torsk med äggsås
(Skulle nog säga att det räcker till 2 personer)
 
5 dl fiskbuljong
400 g torskfilé (enligt originalrecept 600 g men då måste man göra mer sås)
2 hårdkokta ägg
2 dl grädde
½ dl mjölk
2 msk persilja
salt och peppar
 
Hacka äggen grovt. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och lägg i ägghacket. Låt koka i några minuter och smaka sen av med salt och peppar.
 
Koka upp fiskbuljongen (5 dl vatten och en fiskbuljongtärning). Skär fisken i portionsbitar och salta dem och lägg sen ner i buljongen. Låta koka ca 3 minuter.
 
Ta upp fiskbitarna och lägg dem i äggsåsen. Strö över persilja.
 
Serveras med potatis och ärtor eller morötter.
 
Så lätt och så gott =)!
 
 
Ursprungsrecept från Hälsokokboken - ICA förlag (jag har gjort små förändringar)




En vecka till julafton

2012-12-17 11:04:42 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hej! Idag är det en vecka till julafton. Roligt tycker jag! Har slagit in några julklappar nu på förmiddan men sen kom Max och ville hjälpa till och det orkade inte riktigt mitt tålamod. Nu tittar vi på Pippi och det känns som jag ska somna. Plockade undan på diskbänken och dammsög efter frukost så nu är det skönt att lata sig.
 
Det värker i mina fingrar idag för de är svullna så gör nästan ont att skriva!
 
I eftermiddag får vi lekbesök av C och barnen. Det ser vi fram emot!




38+0

2012-12-16 21:52:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Bebis: Din bebis ökar nu sin vikt med ca 28 g per dag. Din bebis väger omkring 3,5 och 3,7 kg och är ungefär 48 till 50 cm lång. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt marathon, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.
 
Du: Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm. Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det, se länk nedan.
 
Text från minbebis.com
 

Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 29 dec 2012
Du har 13 dagar kvar till beräknad förlossning.
 
Ja då är v 39 här! Får se om detta är sista "veckobytesinlägget" jag skriver eller om det kommer några fler. Jag hävdar fortfarande att jag vill att bebis kommer i januari men jag börjar också bli väldigt nyfiken på vem det är som gömmer sig därinne. Det är lite läskigt detta att man inte vet när det blir. Kommer inte ihåg att jag kände så med Max i magen.
 
Mina funderingar inför förlossningen är att jag inte vill att det ska gå för fort. Det är jag rädd för. Jag vill inte heller att vi behöver åka in på natten för det blir ju bökigare med barnvakt till Max då. Eller det är ju inga problem att få någon att komma hit men man funderar ju på hur Max skulle reagera om det ex. är hans mormor som ligger i vår säng när han knatar över på natten. Så om jag får önska alltså (och det får man alltid):
  • Det börjar med att vattnet går. Då vet man att det är på gång. Hinner slutföra packningen av BB-väskan, fixa barnvakt, förbereda sig. Sedan kan värkarna börja komma igång.
  • Inte alltför onda och intenvisa värkar innan jag är öppen alltför många centimetrar.
  • Åka in till förlossningen när det är mörkt ute och fina snöflingor får gärna falla från himlen.
  • Gärna öppen en sisådär 5-6 cm när jag kommer in.
  • Får EDA
  • Bra bedövad tills det är dags att krysta
  • Bebis kommer ut på några krystvärkar och inga problem att få ut moderkakan.
  • Helst inga stygn.
Deal?
 
Om ni tycker detta låter helt osannolikt så är det faktiskt inte det för allt stämmer in på förlossningen med Max förutom snöflingorna (det var ju liksom september), kort krystning (krystade nästan i två timmar med Max) och det där med stygnen (tror jag sydde fem stygn). Här kan ni läsa min förlossningsberättelse när Max föddes.
 
För övrigt så känner jag mig avslappnad nu när jag slutat jobba. Nu har jag inte så mycket att fokusera på utan ska bara vara, vila, umgås med Max, greja inför jul och ta det som det kommer.
 
Jag brukar tänka att jag inte riktigt är redo än men nu när jag sitter här och funderar på förlossning och sånt så får jag en adrenalinkick och känner att jag nog faktiskt kommer klara av detta även om det kommer göra tokont!! Sen så finns det ju andra orosfaktorer också: amningen, hur Max kommer reagera, kolik? Men det kan vi ta senare.
 
Era gissningar på när jag föder finns här, och om ungefär 2,5 timme kan vi stryka den första gissningen: 16 december!
 
Får se om jag skriver ett inlägg om BB-väskan kommande dagar.
 
Nu kör vi v 39 =)!
 




Tredje advent

2012-12-16 20:34:10 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Hoppas ni haft en bra tredje advent ♥
 
Vi har hunnit med julsångsgudstjänst, julmat med vänner och sen har jag gravidgympat. Var knappt hemma mellan 10 och 19! Men nu så blir det vila i soffan resten av kvällen. Ska läsa ikapp bloggar och skriva inlägg om att vi ju går in i v 39 i graviditeten idag.
 
Det är väldigt skönt med söndagkväll och veta att jag är ledig framöver. Utan den vetskapen hade en sån här intensiv helg tagit knäcken på mig fast jag bara gjort roliga saker.
 
Nu till veckan blir det att vila och förbereda inför jul.... och bebis!
 
Kram




Effektiv snöig lördag

2012-12-15 23:08:45 ,   Allmänt/Vardagsliv
Vi har hunnit med mycket idag! Vattenfärgsmålning, pepparkaksbak, utelek, fikagäster, julfest, pizza hos vänner. För ungefär en halvtimme sen (22.30) satte jag mig ner för att vila för första gången idag. Ska nog snart sova för annars kommer jag inte vara trevlig imorgon =).
 




Sanningen

2012-12-15 09:15:33 ,  
"Mamma när bebisen kommit är du inte tjock mer och då hänger magen bara ner" -Max




Fredagsmys såklart!

2012-12-14 22:16:37 ,   Allmänt/Vardagsliv
Vilket ryck jag och Marcus fick på eftermiddan idag. Har plockat, dammat, dammsugit och torkat golven i nästan hela huset. Tvättstugan och kontoret slapp undan för vi hann inte med. Men så skönt att resten är gjort.
 
På bilden ser ni granen som vi klädde förra helgen. Kommer inte ihåg om jag skrivit det. Så fort jag fått alla julklappar inslagna så ska de läggas under. Att slå in julklappar är dock en riktig pärs för min rygg så därför får det bli några i taget. Max ligger och fredagsmyser med popcorn i soffan på bilden.
 
Det är så skönt att det är helg! Har ju inte jobbat så mycket senaste tiden men på helgen är ju Marcus hemma också. Han ska dessutom bara jobba måndag och tisdag nästa vecka och sen är han ledig till 7 januari. Och troligen blir han ju ledig längre eftersom han ska ta de 10 pappadagarna också. Det känns bra!
 
Hoppas ni haft en bra dag ♥
 
 




Pepparkakskladdkaka

2012-12-14 10:48:00 ,   Mat och annat gott
Fick efterfrågan på att lägga ut recept på pepparkakskladdkaka. Har fått receptet av min kompis A-C. Tiden kakan ska vara i ugnen är nog olika från ugn till ugn. Det står 15 minuter i receptet men håll koll! Vid 10 minuter var min typ fortfarande flytande och vid 15 minuter var den nästan torr så det gäller att hålla koll och vara snabb! 200 grader ska ugnen stå på.
 
Pepparkakskladdkaka

3 ägg
150 g smält smör
3 dl socker
2,75 dl mjöl
0,75 msk nejlika
1,5 msk kanel
0,75 msk ingefära
1,5 tsk kardemumma
 
Bara rör ihop allt och häll sedan i en smord form och grädda.
 




Morgontankar

2012-12-14 09:34:00 ,   Max
 
Gomorron! Vid 6.15 vaknade vi är imorse men jag har bolibompaslumrat lite. Nu har vi avslutat en sen frukost. Max har haft mycket funderingar över detta faktum att jag inte ska jobba mer nu utan vara hemma med bebisen. Han är dock väldigt stolt över att han och Marcus ska fortsätta jobba. Men mamma har pappa ingen bebis? "Jo bebisen är pappas också men bebisen får vara hemma med mamma först och sen när bebisen blivit större får pappa vara hemma med bebisen" Är bebisen i pappas mage då? (Kommer inte ihåg riktigt vad jag svarade på det)
 
Sen har han också funderat kring hur man gör risgrynsgröt och hur man ritar av kanel. Stora frågar och tankar helt enkelt.
 
 




That´s it!

2012-12-13 19:25:04 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Ja nu är jag färdigjobbad! Mitt skåp på jobbet är tomt och mina saker har jag tagit hem (förutom vinterstövlarna och gummistövlarna som jag glömde så måste tillbaks och hämta dem). Det är en väldigt konstig känsla att jag har jobbat färdigt. Nu är det liksom bara att vänta på bebis.....
 
.... och kanske packa klart den där BB-väskan som aldrig blir färdig, slå in alla julklappar, städa huset, griljera skinkan, baka julgodis och sen alla vardagliga bestyr......




Lucia

2012-12-13 10:21:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Idag är det luciadagen och min sista arbetsdag!
 
Max och jag har en lugn förmiddag och om en stund ska jag skjutsa honom till sin farfar och jag ska åka till jobbet. Har bakat en pepparkakskladdkaka men den blev en mjuk pepparkaka istället för kladdig blev den inte. Ändå har jag gjort två stycken där den ena stod inne kortare tid än den andra *suck*. Nu hinner jag inte göra en tredje.... Men huvudsaken är ju att den smakar pepparkaka, eller hur?
 
Tomteluva och knallröda naglar får bli mitt julbidrag till luciatåget på jobbet i eftermiddag.
 
Hoppas ni får en bra luciadag ♥




121212

2012-12-12 21:37:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Nej ni nån 121212-bebis verkar det inte bli!
 
Jag har typ tillbringat större delen av dagen i soffan. Är så trött och mina ben och armar är som gelé hela tiden. Imorn blir det några timmars jobb och i det ingår luciafirande vilket blir mysigt! Sen så lämnar jag jobbet för ett år framöver. Känns konstigt fast samtidigt rätt så naturligt just nu.
 
Nu ska jag se på det sista avsnittet av One Tree Hill. En av de allra bästa serierna... nånsin!
 





Koma

2012-12-12 13:04:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Hej onsdag!
 
Det är så soligt och härligt ute idag men orkar mig inte ut på nån promenad. Mina vinterskor står på jobbet och termobyxorna jag använder halkar bara ner så håller mig inomhus och njuter av det vackra vädret härifrån.
 
Började dagen med att tvätta sängkläderna och ser redan nu fram emot att gå och lägga mig i rena lakan ikväll.
 
Mitt dygns bloggfrånvaro beror inte på att jag föder barn utan att jag är inne i One Tree Hill-koma! Har lånat sista säsongen av C och det är svårt att sluta titta. Men nu tog jag en paus för lunchätande så passade på att skriva några rader här.
 
Ska hämta Max om 1,5 timme och då går han på jullov och ska inte till förskolan förrän den 9 januari igen och då har han förhoppningsvis hunnit bli storebror också. Det börjar härja magsjuka nu så därför får han vara ledig torsdag och fredag. Han skulle egentligen gått denna vecka ut. Imorgon får han vara med sin farfar när jag och Marcus jobbar och på fredag är jag ändå ledig.
 
Jag uppdaterar gissa-bebis-listan så fort det kommer nya gissningar. Det går bra att gissa till första datumet på listan har passerat. Just nu ligger den första gissningen på 16 december!
 
Kram
 
 
(Idag är det 121212 så får se om bebis väljer detta fina datum)
 




Mangosmoothie

2012-12-11 11:12:51 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Vilken tur att jag inte skulle jobba idaag för usch vilken natt! Max kom in till oss vid 4 och sen somnade han inte om förrän kl. 6. Då kunde jag inte somna om så då gick jag upp. Åt lite frukost. Vid 7 vaknade Max igen så Marcus hann skjutsa honom till förskolan innan han började jobba, annars hade jag fått gjort det senare om han sovit längre.
 
Strax före 8 när de åkt kröp jag ner under täcket igen. Ställde alarmet på mobilen vid 9 men har inget minne av att den ringde då men kl. 10.10 vaknade jag upp!
 
Nu är det mangosmoothie som gäller och försöka komma igång. Har harklat mig hela natten för är jobbigt i halsen så är skönt att dricka.




Onyttig nattamat

2012-12-10 22:12:59 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Jag skäms!! Har precis ätit tre pannkakor med nutella på. Egentligen var jag sugen på sushi men svårt att fixa vid denna tiden. Kan dock inte förstå riktigt hur jag var sugen på något lätt och fräscht för att sedan äta pannkaka med nutella som är en total motsats.
 
Bäst jag går och lägger mig




Era gissningar!

2012-12-10 17:56:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Era gissningar när bebis kommer
 
December

16 Fia Flicka
18 Sofia Häggström Flicka
20 Heidi Pojke
22 Louise Flicka
22 Josefin Ö Flicka
25 Anna Pojke
26 Fia Flicka
26 Josefine Flicka
26 Finurliga fröken Pojke
26 Sylvie Pojke
27 Annelie Flicka
27 Emily Pojke
27 Johanna Stenvall Pojke
28 Johanna Pojke
28 Katja Flicka
30 Maria - Fabulous life Pojke
30 Maria Pojke
30 Therese Flicka
31 Mikaela Pojke
 
Januari
1 Åsa Pojke
2 Linda Flicka
2 A-C Flicka
3 Malin Larsson Flicka
4 Maria Flicka
 
 




Barnmorskebesök

2012-12-10 16:26:17 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Hej! Här sitter jag i soffan och är hungrig men orkar inte fixa nåt mellis så ska snart laga mat istället. Idag har jag packat ihop mina grejer påjobbet och avslutat några saker. Tänker vara hemma imorgon och på onsdag för min kropp och mitt huvud orkar helt enkelt inte. Är energilös, ont i halsen och dessutom sammandragningar när jag anstränger mig för mycket. Ska sen jobba min sista dag på torsdag när vi har luciafirande.
 
Just nu är Marcus och Max ute och leker i snön i mörkret medan jag fått några minuters lugn och ro. Kom hem för bara en liten stund sen. Har varit hos barnmorskan. När jag kom in till henne sa hon: Du ser trött ut! Ser ut som du ska föda snart.
 
v 37+1 (35+3)
sf-mått 35 cm (34 cm)
hjärtslag 138 slag/min (140 slag/min)
Huvudet neråt och fixerat
   Blodtryck ok
 

Sen lämnade jag urinprov som ska skickas på odling för att utesluta GBS-bakterier vilket jag hade förra graviditeten. Läs mer om det här.

Nästa barnmorskebesök är inbokat 27/12, alltså två dagar innan bf. Då får vi se om jag kommer dit eller sitter hemma och ammar =)! Min "plan" just nu är att antingen föda på onsdag då det är datum 121212 eller vänta till januari. Får se om bebis följer min plan =).




2 advent

2012-12-09 21:26:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hoppas ni haft en bra andra advent! Jag orkar just nu inte skriva så mycket här för är otroligt trött, har megamycket halsbränna, det strålar lite här och var i kroppen.
 
Några klagorader helt enkelt! Men sådana får man ha ibland.
 
Kram och godnatt ♥
 
 
 
Här kan ni gissa på när bebis kommer och om det är flicka eller pojke




37+0

2012-12-09 09:15:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Bebis: Nu är bebisen ca 47 cm lång och väger 3,1 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden.
 
Du: Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favorit kläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig.
 
Text från minbebis.com

 
Nu är v 38 här! Klippte ihop lite bilder för att visa hur magen växt (ärret på magen ni ser på två av bilderna fick jag i v 24 från ånga på en kastrull).
 
Idag är det 20 dagar kvar till bf.
 
Kära lilla bebis i magen. Nu börjar det närma sig stunden för att vi ska få träffas. Jag får dåligt samvete lite nu och då för att jag känner mig så oförberedd men jag kanske omedvetet är mer förberedd än vad jag tror. Tvivlar nog mest på min förmåga att gå igenom en förlossning till samt att jag är rädd att vara så utmattad när du kommer till oss att jag inte kan ge dig en bra start. Men vi får klara det tillsammans. Jag har i alla fall skrivit önskningar inför förlossningen och packat ner kläder till dig.
 
Den senaste veckan har jag känt lite föraningar genom småvärkar och sådant som ändå gör mig uppmärksam på att det snart är dags. Jag vill helst att du kommer till oss i januari för att jag tror att det ger dig bättre förutsättningar i livet än om du föds i december. Samtidigt så får du gärna komma om någon vecka så att vi får fira jul med dig. Huvudsaken är ju att du kommer när du är redo!
 
Mamma, pappa och storebror är så nyfikna på dig och undrar så vem du är?
 
Vi ses snart!
 
 
 




I pulkabacken

2012-12-08 17:00:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Det luktar pepparkakor och saffran här hemma! Marcus har bakat saffransbullar på förmiddagen och jag har bakat pepparkaksmuffins och pepparkakskladdkaka på eftermiddan. Mellan det tog vi en promenad till pulkabacken. Det var så fantastiskt vackert med solen som sken och lite dimma längs med marken. Marcus och Max har varit där en stund på eftermiddagen också tillsammans med A-C, M och barnen. För min kropp räckte den stunden vi var där. Det är högt med snö så svårt att gå för mig (kan lugna er med att jag inte åkte något i backen). Det är verkligen perfekt att ha så nära till en bra pulkabacke (den ligger i slutet av vår gata). Har varit ca -6 grader idag men nu faller temperaturen och termometern visar nu -15!
 
 
 
 
 




Byggare Max

2012-12-08 09:42:28 ,  
Gomorron från mig och Byggare Max






När kommer bebis?

2012-12-07 22:10:36 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Nu är det dags att gissa när vår bebis vill kika ut! Så här gissades det inför att Max skulle födas (han föddes den 26/9 -08).
 
Så kom igen! Skriv en kommentar och gissa på datum och kön så sammanställer jag en lista sen.
 
Jag är beräknad 29/12. Max föddes en dag innan bf.
 




Bästa kvällen på veckan

2012-12-07 18:29:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Vår hall har julbelysning
 
 
 
Hej i fredagsmyset! Vi ska strax äta mat. Ikväll blir det Grekisk pytt med tzatziki - en av mina favoriter!
 Vad vi ska äta mer ikväll behöver jag väl inte skriva för ni känner väl igen våra fredagsmysrutiner nu va? Chips, dip, popcorn och cola såklart!
 
Så glad jag är över nätshopping, tack vare det och lite affärsshopping så är alla julklappar inhandlade (bara Marcus som har lite kvar att köpa). Nu återstår bara jobbet att slå in dem. Men papper, tejp och etiketter finns redan hemma.
 
Imorgon planerar vi att baka saffransbullar och klä granen. Tidigt? Jag vet men vi brukar klä den tredje advent och förra året var tredje advent typ runt detta datum så därför känns det legitimt. Och vem vet, vi kanske föder barn på tredje advent.
 
Hoppas ni får en mysig kväll!




Winter wonderland

2012-12-06 18:51:02 ,   Max
Lycklig Max efter förskolan idag! Han och Marcus var ute och skottade och lekte. Syns dock att Max ätit tacos till lunch =)!

 
 




Dagens status

2012-12-06 11:44:43 ,   Allmänt/Vardagsliv
Status idag: Trött, lite snorig/slemmig, orkeslös. Ute snöar det igen och jag tar det riktigt lugnt med lite godsaker. Ska sova en stund också har jag planerat.




Klänning

2012-12-05 23:29:46 ,   Allmänt/Vardagsliv
Blev pannkaksnattmat för mig även denna kväll. Tre pannkakor och nu är jag ganska mätt i alla fall. Ska bli väldigt skönt att lägga sig.
 
Tidigare idag googlade jag lite bebiskläder vilket ju alltid är roligt! Får vi en flicka innan jul måste vi nog stanna på KappAhl på väg hem från BB för kolla in denna söta klänning att ha på julafton:
 
 
Det är så söt med stickat på bebisar!
 
Nej nu är det läggdags pronto. Förhoppningsvis även för den buffande bebisen i magen som är som mest aktiv på kvällar vid denna tid. Får halvligga i soffan för trycker så upp mot höger revben annars.
 
Min plan för imorgon är att ignorera röran på vår nedervåning och ligga på sängen de timmarna Max är på förskolan och vila och dricka varmt så att min hals blir helt bra. That´s the plan. Men först förhoppningsvis många timmars skön sömn.
 
 




Strömavbrott

2012-12-05 20:30:00 ,  
Vi har haft strömavbrott här ikväll. Åkte och åt kvällsmat med A-C o barnen. Nu är vi hemma igen och äntligen är strömmen tillbaks och snöandet har börjat avta. Det är dock drivor i massor ute! Marcus skottar uppfarten nu.
Puh..... hoppas på en mer vilande dag imorn med lugnare väder och färre av- och påklädningar av Max vinterkläder. Min rygg gör hemskt ont och halsen ömmar och så lite sammandragningar på det. Ska få Max i säng o sen titta på bönderna i efterhand och äta biskvier (Jajamän i plural ska det stå)!!Bild från när vi var hos A-C. Jag vilar innan maten.




Snöstorm

2012-12-05 12:15:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Idag blåser det och snöar för fullt och har gjort det hela natten. Ser ju inte så stormigt ut på bilden men det är ordentlig blåst. Snön yr runt mycket. Plogbilen har i alla fall varit här och plogat vägen men vår garageuppfart behöver lite omtanke. Eventuellt kommer Marcus hem från jobbet på rasten och skottar undan lite så att jag får ut bilen ur garaget annars får jag försöka själv. Som ni ser har det mest yrt igen till höger i bilden och garageporten är till vänster så kanske går bra att backa ut sen. Har ingen lust att gå till förskolan och hämta Max.
 
Har bestämt mig för att även vara hemma från jobbet imorgon. Är lite svullen i halsen och snorar lite. Ingen rejäl förkylning men som höggravid tar jag det säkra före det osäkra.
 
Nu lunchdags!!




Och så var det dags för nudlar igen....

2012-12-04 23:28:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Ikväll äter jag nudlar som nattmat igen. Har känt mig mätt hela kvällen efter fläskfilégryta som vi åt tidigare ikväll och sen har jag ätit knäckig kladdkaka (recept från Bambi) och tittat på film men så fort jag tänker tanken att jag ska gå och lägga mig så slår hungern till!
 
Bebis i magen är ganska lugn under dagarna men nu ikväll har han/hon haft en väldigt träningspass i magen och tryckt på alla möjliga nerver så det strålat ut i benen samt att jag fått knipa rejält för att inte kissa på mig.
 
Nu ska jag sörpla i mig de sista nudlarna och sen sova. Hoppas på att få sova några timmar i sträck.
 
Förresten så går det åt väldigt mycket toapapper här hemma. Det är inte billigt att vara höggravid =) Tur att nudlarna i alla fall inte kostar så mycket ;)!
 
Kram och godnatt




Vintervitt

2012-12-04 16:55:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
 
 
 




Glöggte

2012-12-04 12:26:42 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Hej tisdag! Ligger i soffan och dricker glöggte. Mysigt och gott! Jag är hemma idag. Efter att ha varit vaken en gång i timmen inatt med toalettbesök, tagit gaviscon mot halsbränna eller flyttat på Max som legat typ på mig och dessutom vaknade med lite halsont vid 6.40 så konstaterade jag bara att orken var på gränsen till slut. Vem försöker jag för? Så nu blir jag hemma idag och imorn och satsar på att jobba på torsdag och de fyra dagar jag har kvar att jobba nästa vecka. Vill absolut inte insjukna i nån förkylning nu!
 
När Marcus och Max hade åkt strax före 8 imorse så gick jag och la mig igen. Fantastiskt att få ligga själv i sängen och sen sov jag till 10.30!
 
Bebis i magen poppar till julmusik som jag spelar på datorn.
 
KRAM




Julklappsshopping

2012-12-03 22:54:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Mys här hemma
 
 
Gokväll! Klockan är alldeles för mycket och jag ska gå och lägga mig. Skulle precis skriva detta inlägg för ungefär en halvtimme sen men då började Max gråta och sparka omkring sig där uppe. Nu har jag äntligen kommit på vad hans oroliga nätter kan bero på. Misstänker växtvärk. Några gånger i veckan vaknar han sent på kvällen eller natten och är ledsen/hysterisk och sparkar omkring sig. Han sparkar och sparkar och det går knappt att prata med honom. Någon med erfarenhet av växtvärk? Han brukar lugna sig efter ett tag men sparkar sen omkring sig då och då under natten. Nu gav jag faktiskt en alvedon och hoppas det lindrar om det är så att han har ont. Han kan liksom inte sätta ord på det utan säger bara "Ta bort det" medan han gråter. Nu ligger han i vår säng så jag hoppas att jag får nån sömn inatt. Det brukar ju bli trångt eftersom vår mammiga kille helst ska ligga tryckt mot mig.
 
Har tillbringat kvällen med att nätshoppa julklappar. Hittade bra grejer så blev nöjd. För övrigt så har vi ätit pizza. Vårt möte på banken tog längre tid än väntat så unnade oss att köpa mat. Nu har vi i alla fall betalat av lånet på vår bil och bundit om ett huslån så månadskostnaden blir lite mindre framöver. Passande när jag ska vara föräldraledig! Alla bäckar små....
 
Nu ska även jag gå till sängs och hoppas på att få sova inatt. Godnatt till er ♥




Gomorron -21 grader!

2012-12-03 07:59:43 ,  
Brr kallt ute! Är inte avundsjuk på Marcus som cyklade till jobbet i denna kyla kl. 6.15. Men han har inte så långt som tur är.

Min morgonfundering idag; hur många gånger kan man kissa under en natt egentligen? Jag har varit uppe 5 ggr inatt. Men har sovit ok mellan kisspromenaderna. Som tur är sov Max i sin säng till 7.20 imorse då han kröp ner bredvid mig o sa "Mamma du är så go" något han upprepat några gånger till sen. Mammas pojke!

Idag är det jobb och bankmöte som gäller. Efter det äger vi vår bil för lånet ska betalas av. Lägre månadskostnad - ja tack!

Kram




36+0

2012-12-02 22:03:44 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Bebis: Bebisen väger nu nästan 3 kg och är 47 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Om den inte har gjort det brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar.
 
Du: Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill.
 
Text från minbebis.com
 

Fotat idag v 36+0
 

Vecka 37 går vi in i idag! Tycker nyss att det var för en vecka sen. Nog tjatat om att tiden går fort =)
 
Den senaste veckan har det varit ganska fullt upp. Känns som att jag vilat väldigt lite de senaste dagarna. Jag vill verkligen kunna vila och bara va mycket mer än vad jag gör/är men jag vet inte när jag ska göra det. Jobb, en mammig 4-åring och vardagliga sysslor tar min tid. Nattsömnen har ju inte varit bra de senaste nätterna heller. Jag vaknar kissnödig varannan timme varje natt. Sover alltså max två timmar i sträck. Nu när Max dessutom varit förkyld och hostig så har han väckt mig på nätterna så förutom kisspauserna så har jag vaknat ännu fler gånger. Som tur var sov han riktigt bra natten till idag och dessutom i sin egen säng hela natten vilket gör att jag sover så mycket bättre. Inatt när jag vaknade för att gå på toaletten var jag dock snurrig i huvudet och liksom "drog" åt höger hela tiden när jag gick. Känner av lite snurrighet nu på dagen också när jag böjer mig ner.
 
Någon BB-väska är inte packad ännu. Hoppas jag orkar det i veckan.
 
Kan konstatera att jag känner mig ganska klar med jobbet nu. Tycker det är kul att åka dit och träffa kollegorna och barnen men har inte så mycket ork och lust för planering, genomförande och reflektion direkt. Om jag kunde välja så skulle jag nog kasta in handduken nu. Men samtidigt så skulle det bli hemskt långtråkigt att bara vara hemma. Jag vet inte vad som skulle gör mig nöjd.
 
Planen för veckan som kommer är att packa BB-väskan (vilket ju varit en plan i många veckor nu) samt att skriva mina önskemål inför förlossningen.... och så försöka vila!
 
Får se hur många veckor till bebis vill vara kvar i magen =)!
 
 




1 advent

2012-12-02 13:34:37 ,  


Trevlig 1 advent till er :) Vi har varit på adventsgudstjänst och ska nu äta hos svärföräldrarna innan en stund på julskyltningen. Ikväll är det dags för gravidgympa igen. Så ser vår 1 advent ut. Kram




1 december

2012-12-01 12:00:10 ,   Allmänt/Vardagsliv
Kan man få en bättre 1 december än när det är fullt med snö ute och fina flingor faller från himlen och termometern visar -5 grader? Nej jag tror inte det. Även om jag mest njuter av vädret inifrån så är det underbart. Och sen lite julmusik på det!
 
Det blev en alldeles för sen start på dagen idag för igår vid midnatt när vi skulle lägga oss började Max hosta. Jag hade glömt ge han nässpray innan han la sig och sen har han nog legat på rygg och sovit så han hade snor och slem i halsen. Han såg äcklad och panikslagen ut när han hostade. Så vi gick ner till teven alla tre och tittade på Elias - räddningsbåten i en timme. Max fick nässpray och vatten och det gav sig. Men vi somnade väl vid 1.30 eller liknande. Resultatet av det blev att Max och Marcus gick upp vid 8 imorse men jag sov till efter 10. Nu har ju typ halva dagen gått och jag har inte fått nåt gjort. Men orkar inte ha panik över det. Sömn är viktigt att prioritera.
 
Marcus och Max är ute i backen och åker snowracer och pulka och jag ska ta tag i städningen av lekrummet. Med lite julmusik på spotify så borde det ju nästan bli kul ♥