Denna onsdag

2015-01-28 20:40:32 ,   Allmänt/Vardagsliv
Mysiga och busiga Ebba igårförmiddag 
 
 
Gokväll!
 
Tror ni att det blir vår fortare om man fixar lite vårigt inne? Det är min förhoppning i alla fall. För FÖRSVINN alla baciller. Ja ni kan ju detta vid det här laget så ni kan ju gissa vem som fick feber igår? Idag endast lite kvar men hon får ju vara hemma imorn också. Vi är nog inte så poppis hos försäkringskassan ;).
 
Jag har jobbat idag och sen åkte Max och jag till Bra och begagnat. Fyndade lite småsaker som vanligt. Sen var det hem, laga mat och efter det har jag varit på Max skola på fritidsmöte.
 
Nu ska jag in i duschen och sen hoppas jag på nån timmes slappande vid teven.
 
Imorn väntar bvc-besök med Ebba på morgonen för extra viktkontroll som jag bokat in.
 
Tjingeling!
 
Vårfärger i vardagsrummet
 
En eloge....

2015-01-27 09:33:43 ,  
....till er föräldrar som roddar en familjeorganisation själva. Puh.... jag är helt färdig efter att ha ansvarat för allt här hemma i över två dygn. Marcus åkte på magsjuka natten till i söndags och lever i isolering även denna dag. Jag vabbar snorig o hostig Ebba. Dessutom så börjar jag få infektion i tandköttet vid en visdomstand. Använder bakteriedödande som en tok!

Med tanke på vårt januari så ser jag inte fram emot vad vabruari kommer att bjuda på.....
Ebbas 2-årsdag

2015-01-24 17:52:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Bättre sent än aldrig, men här kommer lite bilder från Ebbas 2-årsdag. Uppvaktning med sång och paket i sängen fick börja dagen. När vi började sjunga så log hon fast hon inte öppnade ögonen. Den andra födelsedagen men ändå vet hon redan vad som gäller. På eftermiddan så hade vi kalas. Ebba tyckte det var roligt med paketen men blev lite blyg av allt folk och morrade rejält åt brorsan och kusinerna när de ville hjälpa till att öppna paket.
 
Biet Maja-tårtan är bakad och dekorerad av min kompis A-C. Det var väldigt skönt att leja bort det jobbet och den blev så fin. Och helt äggfri var den. Så detta var första gången Ebba åt tårta i princip.
 
 
 
Soft saturday

2015-01-24 11:32:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
 
Lördag. Det är väldigt skönt med helg efter en arbetsvecka. Och vi fick nästan en hel vecka på jobb, förskola och skola. Ni kan ju själva räkna ut vem som blev sjuk i slutet av veckan och fick vara hemma med sin pappa igår....
 
Jajamän, ni tänkte rätt. Ventoline, flutide och mollipect är aktuellt igen.
Men nog om det.
 
Denna lördag började som de flesta helgdagar. Pappan går upp med barnen tidigt och mamman ligger och sjusover till 9.30 innan hon kommer till liv. MEN jag skyller på att jag ju faktiskt började jobba kl. 6 igår men inte gick och la mig förrän vid midnatt. Och mannen vabbade ju faktiskt igår..... Så det så ;).
 
Ute är det väldigt mycket snö vilket jag verkligen gillar. Jag hoppas SÅ att det får ligga kvar ett tag. Marcus har varit ute och åkt skidor och nu när han kom in så tiggde jag till mig 10 minuters bloggtid med min kopp latte macchiatto caramel (tummen upp för vår tassimomaskin). Det är dock inte lätt detta med lugn och ro i detta hus. Jag har liksom ingenstans att ta vägen. Vi har ju ingen dörr till vårt sovrum så inte ens där inne kan jag sitta och få vara ifred. Max brukar säga att "jag har ett eget rum, Ebba har eget rum och pappa har ett datarum. Men mamma har inget eget rum. Hon får ha toaletten som sitt rum". Snällt av min son va?!

 
Ha en skön snöig helg ♥
 
 
Stryker ett sträck

2015-01-18 20:57:39 ,   Allmänt/Vardagsliv
Ja för sjutton nu stryker vi ett sträck över inledningen av 2015 med långvarig sjukdom, inlagda på sjukhuset, mängder av provtagningar etc. Viktigast av allt är att Ebbisen nu är frisk och mår bra. Imorn ska vi alla in i vardagen igen. Och jag ska försöka att ignorera oron i magen över när nästa infektion kommer.....
 
 
 
 
Vi blev utskrivna från sjukhuset i torsdags och sen dess har vi bara tagit det lugnt och mest varit hemma. Igårkväll kom mina kompisar E och N och vi hade babyshower för N. Bebis beräknad på fredag. Sååå spännande!!
 
Idag har vi varit på en liten utflykt med mina föräldrar till sjön där vi brukar bada på sommaren. Max undrade om han skulle ta med sig badbyxorna idag men vi sa att det inte var nödvändigt. Hade med oss fika och satt bakom en gammal bod där det var lä och drack varm oboy. Skönt med frisk luft och se rosiga kinder på barnen av andra orsaker än feber.
 
Nu har jag packat allt som Ebba ska ha med till förskolan och fyllt i nytt fritidsschema för Max.
 
Back to business....
 
 
 
Ingen rolig vecka!

2015-01-09 20:15:45 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Nej fy detta är ingen kul vecka. Bilden ovanför är tagen ungefär 20 minuter innan vi tempade Ebba och tempen visade 41.4 grader igårkväll. Usch usch!
 
Jag har jobbat onsdag och torsdag. Men i onsdags lyckades vi få en vårdcentralstid åt Ebba och Marcus åkte dit med henne. Någon sänka togs dock aldrig utan bara halsprov som visade negativt. Igår blev det akutenbesök istället. Hög sänka och urinvägsinfektion (eller njurbäckeninfektion har läkaren skrivit på antibiotikan). Vid den höga tempen igårkväll kontaktade jag 1177 som ringde barnjourläkare som gav ordination att vi ska ge alvedon var fjärde timme. Och det håller vi fortfarande på med för tempen når upp till 40 grader fyra timmar efter alvedon.
 
Ja.... vi kämpar på och hoppas på en vändning snarast....
 
Verkare inte bli ett friskare 2015 :(
Ledighet, fotografering och det där blogginläggsslutet......

2015-01-05 14:54:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Ytterligare en ledig måndag. Ja är så otroligt glada att vi valde att ta långledigt nu vid jul. Jag börjar jobba på onsdag men barnen och Marcus börjar inte förrän om en vecka då skolterminen börjar. Just nu känns det verkligen värt det att vi snålat på föräldradagar under våra föräldraledigheter så att vi kan ta ledigt så här. Kan ju säga att det hade inte gjort nåt för mig heller att vara ledig till nästa måndag. Men jag får passa på att vara ledig lite under vårens lov istället. Känns som att jag vill att Max ska få möjligheten att vara lite ledig under sport- och påsklov.
 
Bilden ni ser ovan är på min gravida kompis som jag fotade igår. Jag fotade henne i december också men denna gång var hennes man med också. Vi fick magiskt ljus i mitt uterum. Dock hade jag lite småpanik en timme innan fotograferingen för solen lös verkligen rakt in. Men vi hjälptes åt att hänga för sängkläder. Hi hi såg lite roligt ut men det blev ju riktigt bra! Jag behövde ändra vitbalansen för det blev lite för rosa sken. Men det är det enklaste att ändra vid redigeringen. Påverkar inte bildens kvalitet. Som bakgrund använder jag ett ljusgrått lakan som jag binder fast i taket. På golvet lägger jag en vit pläd. Det är lätt att redigera bort "skrynkel" på bakgrunden. Summa summarum jag blev väldigt nöjd! Och jag brukar inte känna så så fick tillbaks lite fotosjälvförtroende.
 
Ja jag avslutar väl detta blogginlägg som ungefär 75% av blogginläggen det senaste halvåret. Dvs att vi inte är helt friska. Ebba har feber... igen!! Usch så besviken jag blev när tempen visade 38.5. Vi ska nämligen ut och äta med min mammas släkt och fira min morfar som fyller 80 år idag och planen var att barnen ska sova hos sin farmor och farfar. Men nu känns det inte helt ok att lämna ifrån sig Ebba över natten så vi ska hämta henne efter att vi har ätit. Suck, dessa ändrade planer! Efter en ganska jobbig månad med mycket spring upp till Ebba på kvällarna hade vi verkligen behövt lite lugn och ro. Igår lyckades vi dock se en film på kvällen och bara pausa och springa upp och natta om 2 ggr. Det får jag vara glad över idag.
 
 
Och nej jag ska inte sluta blogga som man kanske kan tro av inläggsrubriken
 
 
Barnen imorse innan vi åkte till min mormor och morfar på 80-årsfika
Ebba 2 år

2015-01-03 21:20:19 ,   Allmänt/Vardagsliv Ebba
Ett försök till 2-årsfotografering idag. Ebba hade hela tiden en tandborste i munnen och de flesta korten blev suddiga. Detta var det enda skarpa och en tandborste i munnen får helt enkelt höra ihop med 2-årsbilden för hon gillar att borsta tänderna!
 
 
Hurra hurra hurra för vår fina Ebba idag.
 
Två hela år fyller hon idag. För två år sen klockan 13.33 fick vi mötas för första gången.
 
Idag har vi kalasat och bilder från det kommer en annan dag. Tänkte skriva några rader om Ebba nu istället. Ebba är en väldigt gosig och charmig tjej som älskar att vara nära. Hon har glimten i ögat och gillar att flörta och charma de runt omkring. Hon är dock blyg för nya människor och särskilt för män. Och man får jobba lite för att få hennes förtroende. Men när man får det så känner hon sig trygg och kan vara sig själv fullt ut.
 
Hon är väldigt bestämd och har ett hett temperament. När saker och ting inte går som hon vill kastar hon iväg det hon leker med eller slår de som är runt omkring. Ibland kan det ta lång tid innan hon kommer över det hela medan det ibland växlar fort i humöret. Både Max och kusinerna fick några utskällningar av henne idag när de ville hjälpa henne att öppna paket: "Sluta. Det är min" morrade hon och spände ögonen i dem.
 
Ebba tycker om att leka med bilar, dockor, dockskåpet, pippihuset. Hon gillar att gå runt och bära på saker, köra dockvagnar, packa väskor. Bara allt sker på hennes villkor så är hon nöjd och glad. Hon vill gärna att vi är med när hon leker. Är vi i köket och fixar med mat vill hon vara där. Så det blir en del släpande av leksaker. Hon älskar att vara med Max och leka på hans rum. På senaste tiden bråkar de dock en del. Det räcker att Max säger "Ebba debba" för att hon ska bli jättearg. Så han retas och hon slåss. Syskonkärlek med andra ord ;). Andra favoriter i hennes liv förutom jag, Marcus och Max är hennes mormor, morfar, farmor, farfar och kompisen Olivia 8 år. Ebba är fortfarande ganska mammig vilket hon i princip varit sen hon mötte min blick för första gången ♥.
 
Hon tycker om att äta. Riskakor, pepparkakor, pizza, välling ,spagetti och köttfärsås hör till favoriterna. Hon vill nästan bara dricka mjölk till maten.
 
Sömnen har alltid varit och är en stor fråga i Ebbas liv. Eller kanske snarare i hennes föräldrars liv. Hon vaknar fortfarande många ggr per kväll så att vi får springaupp till henne, stoppa in nappen och stryka henne på huvudet. Ibland även ligga bredvid henne ett tag. Hon sover i juniorsäng på kvällarna och i vår säng på nätterna (vi lyfter över henne till oss när hon har första uppvaket efter att vi lagt oss). Hon sover oftast helt ok på nätterna. Men det finns många undantag där också.
 
En mysig tjej med stor personlighet! That´s our girl....
 
Och så är hon väldigt napptokig!
 
 
 
 
 Bild till vänster från 1-årskalas och bild till höger från idag. Biet Maja-tårta gjord av en kompis till mig. 
 
 
Mitt 2014

2015-01-02 14:21:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Ja då var det återigen dags att summera året som gått. Var det inte nyss jag gjorde det? Går tiden fortare när man blir äldre? Antagligen är det för att allt går i ett rasande tempo hela tiden och så mycket tid för eftertanke och ro finns inte. Antar att det inte kommer saktas ner särskilt mycket heller....
 
2014 skålades in hos familjen S!
 
 
 
 
Året som precis passerat har inneburit många omställningar för oss. Efter 14 månaders föräldraledighet började jag jobba i mars. Något som jag inte direkt såg fram emot men som blev riktigt bra. Eftersom Ebba varit och är väldigt mammig och sover dåligt så var det skönt att få "slita" sig loss lite och bara vara Sara några timmar om dagen. Jag jobbade heltid under våren och gick ner till 80% från september då Ebba började förskolan och Marcus började jobba. Han var föräldraledig under våren. På mitt jobb har det också skett en del förändringar. Under hösten har jag varit ensam legitimerad förskollärare på förskolan och därför har en del arbetsuppgifter fallit på mig som gjort att jag fått ett större ansvar. Det har varit roligt och lärorikt men ibland övermäktigt. Det känns dock lyxigt att få gå till sitt jobb med en glad känsla i magen och skratta flera gånger per dag tillsammans med kollegorna. Hoppas det fortsätter så!
 
En annan omställning är just det faktum att vi alla är iväg på dagarna. Marcus och jag på våra jobb, Ebba på förskolan och Max i skolan. Ja det sistnämnda har varit en stor milstolpe i både våra och Max liv. Förskolan är Marcus och jag kunniga inom och barn upp till 6 år är vi vana att hantera men när de börjar bli i förskoleklassålder så blir de verkligen en helt ny värld. Allt har gått riktigt bra och Max trivs. Både i förskoleklass och på fritids. Hoppas verkligen att det fortsätter så. Det enda vi önskar är att han skulle ha lite fler kompisar i skolan som står honom nära. På fritiden älskar Max att bygga lego, titta på film, rita, klä ut sig. Han har också börjat intressera sig för siffror. Bokstäver har han varit intresserad av ett tag.
 
Max januari 2014
 
Max januari 2015
 
 
Och så till vårt lilla yrväder som började förskolan i slutet av augusti. Marcus och jag var oroliga att det skulle bli jobbiga lämningar med både tårar hos henne och hos oss med tanke på hur mammig (och pappig i perioder) hon varit och är. MEN efter en inskolning där hon var lite avvaktande och tog allt i sin takt så har hon sen blivit otroligt trygg. Hon pratar om förskolan och längtar dit. Inte en enda lämning har varit jobbig. Nästan för bra för att vara sant. Jag vet av erfarenhet att bakslag brukar komma så det är vi beredda på men vi är tacksamma att det hittills gått så bra.
 
I början av året skrev jag att vi önskar oss ett hostfritt 2014. Det har vi ju dessvärre inte fått. Redan i början av året fick Ebba diagnosen förkylningsastma efter ett par jobbiga förkylningar. Och många sådana har det blivit. Både i början av året men framförallt nu under hösten. Mediciner hjälper till en viss del men den där envisa hostan är bara att försöka ta sig igenom....dag som natt. 2014 blev med andra ord ett ganska sjukt år med jobbig sömnbrist i perioder. Max har dock varit väldigt frisk under året. En förkylning nu i slutet av året och nån i början men annars har han mått prima! Och det är jag mycket glad över. ♥
 
Med Ebba har det ju hänt massor utvecklingsmässigt under året. Från att ha tagit några stapplande steg i början av 2013 springer hon nu för fullt, pratar långa meningar, räknar till 14, försöker styra hela familjen..... nåja ska inte rabbla upp allt .... hon fyller ju 2 år om två dagar så lär ju komma ett ordentligt "Ebbainlägg" i samband med det.
 
Ebba januari 2014
 
Ebba december 2014
 
Såhär skrev jag i blogginlägget om 2013 för ett år sen: "Kommande år hoppas jag kunna lägga mer tid på att fota, se filmer, blogga, läsa böcker och träffa vänner (utan barnen). Och min utmaning är att fortsätta träna fast jag börjar jobba heltid i mars."
 
Fotandet: Jag har fotat mycket detta året. Har gått två webbkurser av Emelie Ohlsson. En grundkurs med kamerans inställningar, ljussättning m.m och kursen "Photoshopkärlek". Jag tycker att jag utvecklats mycket under året. Köpte ett nytt objektiv i våras och det öppnade ju upp för mycket bättre bilder. Och äntligen kände jag att de blev som jag ville ha dem. Nu står jag i ett läge att jag inte vet om jag ska ta ett steg vidare och försöka tjäna lite pengar på fotandet samtidigt som jag tvekar på grund av att jag känner mig begränsad av min kamera. Jag skulle verkligen vilja ha en nyare kamera och viss annan utrustning men jag har inte pengar till det. Det lilla vi kan spara behöver gå till husrenoveringar vilket känns tråkigt. Det gör att jag tappar sugen lite för jag känner att jag vill utvecklas ännu mer men känner mig begränsad av utrustningen jag har.
 
 
Har fotat en del nära och kära under året
 
 
Blogga: Jag har bloggat väldigt lite detta år om man jämför med mina tidigare 8 år i "bloggbranschen". Nu blir det inte flera inlägg om dagen. Inte ens ett inlägg om dagen. Men jag tycker fortfarande det är lika roligt. Men tiden hinns inte med.
 
Se filmer: Nja..... Ebba fortsätter att vakna ofta på kvällarna så det blir inte mycket filmtittande här inte. Men tack vare att vi har möjligheten genom Telia att starta om program och pausa dem under tiden de sänds så har jag i alla fall kunnat följa en del program på tv.
 
Läsa böcker: Jajamän! Har nog aldrig läst så mycket sen jag fick barn som jag gjorde under 2013. Har läst nästan varje kväll. Både romaner och självbiografier.
 
Träffa vänner (utan barnen): Jag skulle vilja träffa mina vänner ännu mer men tycker ändå att jag gjort det en del under året med tanke på sjukdomar och andra åtaganden som finns. Sen så är jag väldigt glad för möjligheten att hålla så bra kontakt med många genom sociala medier och meddelandemöjligheter.
 
Träningen: Här känner jag ett stort misslyckande! För oj så jag tränade 2013 och även första halvan av 2014 men sen började jag få andningsproblem under sommaren så slutade tvärt med träningen och när jag började bli bättre i slutet av oktober så har jag inte haft motivationen att tag i det. Verkligen jättetråkigt. Jag får lätt ont i ryggen nu och har tappat mycket av det jag byggde upp efter att Ebba föddes. Men det är väl aldrig för sent .... hoppas jag!
 
Och apropå andningsbesvären så vet jag fortfarande inte vad de berodde på. Jag misstänker att det var nåt virus som bet sig fast under så lång tid. Människor i min närhet har haft liknande så verkar som vi åkte på nåt. Nu känner jag av det i samband med alla förkylningar. Men har haft sådana besvär sen jag hade lunginflammation 2005 men inte lika mycket.
 
Det jag minns främst från 2014 är ändå den underbart fina sommaren. Och jag är så glad att vi verkligen tog tillvara på värmen och solen och gjorde många badutflykter och mysiga kvällsmatsstunder på stranden. Det bär jag verkligen med mig nu under denna mörkare årstid. Sommarens bottennapp var när jag jobbade under den allra varmaste veckan. Det var ren plåga!! Vi var en vecka i Båstad på semester vilket både vi och barnen uppskattade mycket. Under året har vi också gjort några minisemestrar till Marcus syster med familj. För övrigt så har vi mest varit hemma. Hemmakära som vi är! Vi har blivit mer medvetna om miljön och köper mer ekologiska produkter. Jag handlar merparten av barnens kläder på bytardagar och har även under hösten köpt en hel del plagg till mig själv på Bra och begagnat. Det tycker jag känns bra.
 
Poolsemester i Båstad
 
 Livet på landet
 
Hela året har jag haft en känsla av att jag inte hinner med det jag vill göra. Dagarna går i ett och jag lever ständigt med ett dåligt samvete över det jag inte hinner göra tillsammans med barnen, vänner, Marcus, i hemmet, på jobbet..... Tror inte jag är ensam om att känna så. Jag vet inte vad jag ska göra åt det bara.
 
2015 skålade vi in här hemma. Och detta år som nu ligger framför oss har jag faktiskt ingen aning om vad som kommer hända. Det känns som ett blankt blad. Så vi får se helt enkelt. Hoppas på ett riktigt bra, roligt och lärorikt år. Och friskt, tack ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
Gott nytt år!

2015-01-01 17:46:22 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Gott nytt år alla fina bloggläsare! Igår firade vi traditionsenligt med A & D med barn och M & H med barn. Och denna gång var det vår tur att stå för värdskapet. Det var tre år sen sist och mycket händer på tre år. Då var det två barn som satt vid barnbordet och nu var de fem. Vi förökar oss :). Vi hade väldigt trevligt och barnen hade roligt. De två minsta ganska tidigt men Ebba sov oroligt och istället för att tillbringa nyårsafton i hennes säng så valde vi att ta upp henne vid 23-tiden så hon fick vara med och fira in tolvslaget och äta chips. De tre andra barnen var vakna hela kvällen lång och imorse sov vi hela familjen till 9.30.
 
Jag har senaste dagarna mest funderat och planerat kring maten och jag blev nöjd med slutresultatet.
 
 
 
 

Huvudrätt: Hasselbackspotatis med oxfilé, rödvinssås med choklad, morotssallad, rödlökscreme, vinbärsgelé och smörstekta kantareller.
 
 
Efterrätt: Kolaparfait med hallon- och jordgubbsås
 
 
 
 
Hoppas ni alla hade en härlig avslutning på 2014 och en bra start på 2015. Jag ska skriva en årsresumé för året som varit precis som jag brukar göra.