Oaktuell

2013-01-31 20:18:46 ,   Blogg
Tänkte bara meddela att om ni börjar tröttna på min bloggdesign och att min presentationstext känns oaktuell nu när Ebba fötts så kan jag meddela att ny design är på gång.




Njuta av lugnet

2013-01-31 19:49:52 ,   Allmänt/Vardagsliv
Det var fasligt vad bilder på mig ni fått senaste tiden
 
 
Idag blir Ebba fyra veckor! HURRA HURRA ♥ För fyra veckor sen hade vi kommit till BB och fy så orkeslös jag var efter blodförlusten. Det har varit mysiga fyra veckor men jag skulle faktiskt inte vilja göra om dem. Det är tufft med alla nya hormoner i kroppen och sömnlösa nätter. Jag gillar mer tiden som är nu när vi lärt känna varandra och vi sover bättre på nätterna även om det kommer att komma bakslag med jämna mellanrum. Dessutom är det ju skönt att själv vara så mycket piggare än vad jag var den första veckan.
 
Men är det ett råd jag ska ge nyblivna föräldrar så är det: TA DET LUGNT OCH BARA VA!! Jag är så glad att vi haft lugna första veckorna utan alltför mycket planerat. Du kommer hinna gå massor av barnvagnspromenader. Du kommer hinna träffa alla och få visa upp din skatt. Du kommer få egentid så småningom. MEN tiden när bebis ligger och sover på ditt bröst i timmar kommer aldrig tillbaks. Detta försökte jag tänka på idag efter att igår känt att jag liksom prioriterat bort "näratiden" med Ebba genom att alltid försöka lägga ifrån mig henne när hon somnat hos mig på dagarna för att jag vill hinna göra annat. Idag efter att vi lämnat Max på förskolan vid 8 imorse mös vi i soffan till Dawsons Creek och sen sov vi nära varandra i sängen i 1,5 timme. Sedan fick Ebba ligga på filt på golvet och jag försökte få henne att le med allra möjliga sånger och konstiga ljud. Sen bajsade hon ner sig och då var hon så glad så. Men de där riktiga svarsleendena dröjer nog några dagar till. Sen blev det lite mer mysamning och sova i famnen innan vi hämtade Max.
 
Marcus slutade jobba tidigt idag och han och Max bakade muffins på eftermiddan som vi fikade. Sen tog jag och Ebba en skön promenad till ICA och handlade lite. Passade på att gå en extra runda för ju längre jag gick desto mer hann Marcus städa hemma ;)!
 
Nu är det kväll igen och som vanligt på kvällarna har jag en lite gnagande känsla i magen av oro för hur natten ska bli och om hon ska skrika av magknip ikväll. Förstår inte att allt blir så jobbigt på natten. Tänk om det alltid vore dag?!
 
KRAM




Skrikfest

2013-01-30 22:40:38 ,  
Andra kvällen i rad som Ebba skriker!! Nu ligger vi dock i gästrummet och hon slumrar på mitt bröst. Hon har sovit jättemycket idag. Inga långa vakenperioder alls, max en timme. Tänk så olika dagarna kan se ut! Nu hoppas jag att skrikfesten är över och att vår lilla fina tjej får sova gott!




Fyll-i-bok

2013-01-30 13:41:44 ,   Ebba
Denna köpte jag till Ebba igår:
 
 
Några exempel på de sidor som boken innehåller




Bebiskläder

2013-01-30 12:35:26 ,   Allmänt/Vardagsliv
Det är ju så roligt med bebiskläder och jag är så glad för allt fint vi fått till Ebba =)! Hon har fått mycket från KappAhls Newbieserie som ju är en favorit här hemma. Jag tycker hon klär så fint i den gammelrosa färgen. Vi har också fått några plagg från Villervalla och idag har hon på sig denna fina tunika som hennes faster med familj köpt. Och jag inser att hon passar otroligt bra i grönt och starkare färger också =)!
 
 
Planerar att åka och shoppa någon dag för Ebba behöver "neutrala" byxor i kommande storlekar för hon har mycket fina färgglada bodys men inga byxor att ha till.
 
För övrigt så har jag varit på "kom igång efter förlossningen-träning" på förmiddagen. Alltid lika kul att förena nytta - träning med nöje - prata =)!
 
Igårkväll skrek Ebba väldigt mycket och visade tecken på magknip. Funderar på om det kan vara champinjoner hon reagerade på? Jag åt det i fiskgratäng till kvällsmat. Googlade mig fram till att det kan vara gasbildande. Annars kan jag inte förstå vad det var. Som tur var somnade hon mitt i skriken vid midnatt och jag kunde ta natt. Blev en riktigt bra natt med amning 3.30 och 7 innan vi gick upp vid 8.30.
 
Nu ska lilla damen få magmassage o ny blöja innan vi hämtar storebror på förskolan!




Jag och mina barn

2013-01-29 20:04:10 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Jag är inte så sliten som jag ser ut på bilden =)!
 
Ja då var kvällen här och Ebba sover gott vilket oroar mig för hur sjutton ska natten då bli?! Har varit så bra senaste kvällarna för då har hon varit vaken hela kvällen och sen sovit bra på natten. Nu har hon sovit till och från sen 15.30. Hon har varit vaken och ätit och sen somnat om. Ska snart väcka den lilla damen genom ett blöjbyte.
 
Ja sömn och bajs det är vad småbarnsmammor funderar på i vardagen.
 
Ikväll har vi lagat första rätten från Linas matkasse. Fiskgratäng med spenat och champinjoner. Det var smaskigt det! Marcus är ju allergisk mot fisk så han åt nåt annat men jag och Max tyckte det var gott och jag har lunchen fixad några dagar framöver. Ebba får nöjda sig med mina matkassar istället för Linas matkasse ;)
 
 




Bra start på dagen

2013-01-29 11:12:53 ,   Allmänt/Vardagsliv
Utvilad mamma, utvilad dotter, glad mamma, glad dotter
 
Ebba verkar ha börjat känna in dygnsrytmen. Allt längre vakenstunder på dagen och sova på natten. Hon äter ju några gånger per natt men somnar om fort. Imorse vid 4 var hon ganska vaken efter att hon ätit (eller rättare sagt blöjbytet efter amningen väckte henne) men jag kunde lägga henne i babynestet och buffa på rumpan så somnade hon om. Man vågar ju knappt skriva sånt här för då lär jag väl få vara uppe hela natten som kommer. Men nu tog jag risken!! Hon sover dock i famnen vissa delar av nätterna (en del nätter största delen).
 
Jag planerar att gå och hämta Max från förskolan idag. Ska handla lite först. Igår fick vi hem från Linas matkasse. Så otroligt fräscha grejer och det var svenskt och ekologiskt kött. Härligt! Såg att vi inte har några av kryddorna man behöver ha hemma så ska köpa det. Planerar även ett stopp på bokhandeln för att se om jag ska köpa fylla-i-bok åt Ebba. Har ju en till Max så känns orättvist om jag inte köper en till henne. Alla säger ju dock att man inte fyller i så mycket med andra barnet så får se hur använd den blir. Men lite kan jag ju försöka!
 
Ni med amningserfarenhet! Vad har era barn reagerat mot som ni ätit när ni ammat? Med Max var vitlök ett big no no för då fick han ont i magen så det har jag inte provat att äta nu när jag ammar Ebba. Jag har dock ätit lite stekt lök i mat och det har gått bra. I förrgår och igår åt jag choklad och hon hade lite magknip i omgångar igår men det gick över snabbt. Vitlöken saknar jag verkligen eftersom jag brukar ha det i mycket matlagning men vill ju inte att hon ska få ont. Men jag kanske ska prova att ha i lite och testa mig fram eller vad tror ni?




Max har ritat Ebba

2013-01-28 15:24:31 ,  






Stoppa tiden!!

2013-01-28 11:46:25 ,   Ebba
 
Tänk vad mycket som händer på bara några veckor. Nu får någon stoppa tiden för det känns som att Ebba blir stor alldeles för fort. Det händer så otroligt mycket i utvecklingen. Förut var hennes blick liksom tom men nu är hon så med och har sån intensiv blick. Hon har börjat "prata" med lite andra ljud och hon reser väldigt på nacken när hon är i vår famn och hon har allt längre vakenperioder under dagen.
 
Idag har vi hunnit med bvc-besök på förmiddan och viktuppgången var mer till belåtenhet denna gång. +310 g på en vecka =)!
 
20130103 3615 g 52 cm 34,5 cm (föds)
20130108 3610 g (5 dagar)
20130114 3860 g (11 dagar)
20130121 4030 g 54 cm 37 cm (18 dagar)
20130128 4340 g 55 cm 37,5 cm (3,5 veckor)
 
 
Här skrev jag likadant för Max




Halv

2013-01-27 21:28:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Ebba har redan somnat. Hoppas det är för natten. Hon var vaken från 17 till 21 så antar att hon sover ett tag nu men det vet man ju aldrig =). Vetevärmaren har värmt upp hennes sovplats och där sussar hon nu. Jag sitter här i soffan och känner mig halv. Sen hon föddes har hon varit i min famn större delen av kvällarna så detta känns ovant.
 
Borde väl egentligen lägga mig jag också för att få sova så mycket som möjligt men jag sov till 10 idag så är ganska pigg. Men om en stund får jag försöka sova.
 
Imorn är det vardag igen. Marcus ska till jobbet och vi andra tre är hemma. Bvc-besök står på agendan precis som förra måndagen.
 
Hoppas ni alla haft en bra helg.
 
Kram ♥
 
 
En kvart senare - Nu vaknade Ebbisen igen




Bra att ha!

2013-01-27 15:52:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Jag har fått önskemål från Johanna om ett inlägg med tips på sånt som är bra hemma som förstagångsförälder. Observera att detta nu är mina subjektiva åsikter. Alla har sina egna favoriter =)! Mycket kan man ju köpa när bebis är född. För som jag skrivit tidigare så är ju det enda man egentligen behöver från början lite bebiskläder, blöjor, ett babyskydd och ett par bröst. Men samtidigt vill man ju vara förberedd! Här kommer några grejer som vi haft hemma från början som används:
 
 
Amningskudde = I love it! En del tycker det är totalt överreklamerat medan den för mig är räddningen för att motverka alltför dåliga amningspositioner. Den är också ett bra stöd senare när bebis ska lära sig att sitta.
 
Babynest = Vi lånade av en kompis och jag tycker det är jättebra att ha i sängen så det blir lite mer ombonat för Ebba. Går ju också att lägga i spjälsängen eftersom en spjälsäng är väldigt stor för en liten bebis på ca 50 cm.
 
Skötbord = Det går ju även bra att ha skötbädd på golvet men det är inte så ergonomiskt. Det blir ganska många blöjbyten per dag så skötbord är bra att ha.
 
Bärsele = Perfekt så att man får händerna fria. Min räddning så att jag kan göra frukost och laga mat =)!
 
Babysitter = Mysigt för bebisen att komma upp lite även om vi nu i början har babysittern i nästan liggande läge. Har den på köksbordet ibland när jag sitter och äter... vet att man inte får det men tror inte hon hoppar ner på golvet när jag sitter bredvid =)
 
Näsfrida + renässans koksalt = Förkylningarna kommer när man minst anar det och det kan vara skönt att ha detta hemma från början
 
Ersättning på tetrapack = Ja detta har vi haft hemma från början. Nu rann ju mjölken till typ på BB eftersom vi var kvar i två dygn men oftast nuförtiden så kommer man ju hem innan den rinner till. Max skrek ju tyo en hel natt när vi kommit hem från BB och jag ammade flera timmar men hjälpte inte. Bra då att kunna ge lite ersättning på sked. Flaska behöver man ju inte köpa innan bebis föds om man tänkt amma för ska man ge ersättning så ska det göras på sked eller kopp innan amningen är ordentligt etablerad. Sen så måste man ju ändå amma massor för att mjölken ska komma igång. Ebba fick lite ersättning på sked av en sköterska på BB.
 
 Mysiga filtar = Bomullsfilt och nån varmare filt tycker jag är bra att ha.
 
Babyvakt = Med Max hade vi aldrig någon eftersom vi inte hade behov av det. Bodde i lägenhet så han stod aldrig själv ute och sov i vagnen. Nu har vi köpt en eftersom Ebba antagligen kommer sova i vagnen utanför huset när det inte är lika kallt ute. Vi får väl se om vi tycker det blir en oumbärlig pryl.
 
Något bra att ha på golvet = Bebis behöver ligga på mage och träna nacken. Vi har lapptäcke med lite stoppning i som min mormor sytt. Det är perfekt att ha på golvet. Nu använder vi det som Max fick när han var bebis men mormor ska även sy ett till Ebba. Går ju även att ha filtar men inte så bra med för luddig filt så bebis får ludd i munnen.
 
Badbalja = Man kan ju bada bebis i badkaret men det känns lite mer smidigt med badbalja istället för att tappa upp så mycket vatten för någon minuts bad av bebis.
 
Skötväska = Vi har en brioskötväska som jag tycker är jättebra. Innerfodret är i vitt plastat material så det är lätt att hitta i den och lätt att torka av. Bra med flera små fack också.
 
Påsar = Vi har hundbajspåsar i skötväskan till blöjor när vi byter blöja på bortaplan. Det är ett tips från Marcus syster. Och dessutom finns de ju i rosa =)! Bra mycket billigare än de specialblöjpåsar som finns. Hemma använder vi ICA Basics avfallspåsar. Ungefär en sådan blir full per dag med förbrukade blöjor, tvättlappar och amningskupor.
 
 
 
Ja och sen så är det ju alla andra grejer såsom säng, blöjor, tvättlappar (vi använder papperstvättlappar. Har våta tvättlappar i skötväskan), amningsinlägg, salva till rumpan (vi har zinksalva men har nu fått inotyol som jag tycker är bättre. Smörjer även lite med bröstmjölk), bebiskläder, kudde, barnvagn....... Och det här med bebiskläder: egentligen behöver man ju inte så mycket till en början men man kan ju få en riktig bajs- och kräkbebis men de flesta har väl tvättmaskin?! =) Ett tips tycker jag är att inte köpa för mycket i större storlekar än 50 och 56 för man får ganska mycket i present och jag tycker det är kul att köpa när man lärt känna bebis och i vårt fall visste vi ju inte ifall det var flicka eller pojke.
 
 
Har ni några favoritsaker som jag ej skrivit med?




Linas matkasse

2013-01-27 11:36:17 ,   Mat och annat gott
Imorgon levereras vår första Linas matkasse. Den kommer dock nån gång mellan 17 och 22 så jag antar att vi får ha någon annan mat imorn! Kolla in menyn (allt låter ju gott ju):
 
A Medel: Fiskgratäng med tomat och spenat
B Medel: Kryddiga ajvarbiffar med pasta och tomatsallad
C Snabb: Krämig lövbiffspanna med champinjoner och sockerärter
D Snabb: Grön ärtsoppa med varm paprikamacka
E Tuff:
Lättpanerad kalkonfilé med choronsås och klyftpotatis




Igen

2013-01-27 11:18:46 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Bra natt igen! Vaknade dock med ont i nacken efter att ha legat lite konstigt under nattens sista timmar.
 
Idag blir det en lugn dag med att betala räkningar, barnvagnspromenad och bebismys ♥




Bra grejer

2013-01-26 21:52:37 ,  


Bärsele är bra grej till bebis som vill va nära :)




Egentid... eller kanske inte....

2013-01-26 19:44:38 ,   Allmänt/Vardagsliv
Vår stora prins häromdagen när han åt semlor!
 
 
Det där med att jag fått sova gott natten till idag påverkar mig och antagligen min omgivning också för jag är lite trevligare, gladare och piggare idag. Snälla snälla Ebba... repris inatt tack! Lillsnuttan sover nu så hon lär väl vakna om nån timme och hålla sig vaken några timmar innan nattsömnen. That´s my plan.
 
Jag är sötsugen. Tänker på semlor som vi åt häromdagen. Det är fina grejer det. Köpte faktiskt lite lösgodis när jag var i affären tidigare. Bara några bitar men det räckte för att stilla mitt behov.
 
Just nu har jag lite egentid med datorn och en kopp te medan Ebba sover och Max tittar på film innan läggdags.
 
Ooops... det var den planen det. Ebba vaknar.....




Nämen vad hände?

2013-01-26 09:40:43 ,  
Jag är i chock!! Inatt har Ebba sovit i babynestet bredvid mig i fem timmar!! Från midnatt till 5 imorse. Helt otroligt. Det enda jag gjorde annorlunda mot i vanliga fall var att min vetekudde fick värma upp nestet och hennes filt medan hon somnade vid bröstet och sen lyfte jag över henne... och hon sov vidare. Sen 5 har hon sovit i famnen men det gör inget. Tänk att jag fått sova fem timmar i sträck!? Som sagt, jag är i chock!! Positiv chock.




Fast i baksätet

2013-01-25 19:33:29 ,   Allmänt/Vardagsliv
Just nu! The way Ebba likes it.
 
 
Ebba är en riktig famntjej därav min bloggfrånvaro. Hon vill helst sova i famnen hela nätterna och numera på dagarna också om vi inte går med vagnen (på dagen sover hon kortare stunder i babykorgen också men inte flera timmar som hon gjorde förut). Det är ju supermysigt men man hinner inte med så mycket annat och på nätterna oroar jag mig för plötslig spädbarnsdöd eftersom hon vaknar typ direkt jag lägger ner henne på rygg. Nej i famnen ska hon sova. Jag ligger ner fast på en extrakudde och så har jag amningskudden på mig och hon sover i min famn med stöd av den. Hon är i min famn nu också. Ligger och sover i amningskudden och så har jag datorn på amningskudden. Att blogga och läsa bloggar är ju ett intresse så vad gör man inte =)! Tips för att få henne att sova nån annanstans än i min famn på natten?
 
Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om utan om dagens bravader. Max som är ledig från förskolan på fredagar har varit hos min farmor några timmar idag medan jag var in till stan för kiropraktorbesök. Idag knakade det rejält lite överallt så nu blir det besök en gång i månaden. Men inte konstigt att jag har låsningar efter graviditet och nu med bebis. När jag hade varit hos kiropraktorn stannade jag vid köpcentret. Skyndande mig in till HM för att köpa amningstoppar. Har försökt att beställa via nätet men är inte leverans förrän i slutet av februari och en kompis till mig har tittat inne i stan men de hade inte i rätt storlek. Ebba vaknade precis när jag lyfte ur henne ur bilen och vägrade ligga i vagnen så jag bar henne där inne och kände panik inför alla bakterier hon utsattes för och jag såg allas blickar.... dumma människa som tar in en sån liten bebis här....Hade lust att ursäkta mig inför alla att vi knappt vistats i en enda offentlig miljö sen hon föddes och att jag bara skulle ha amningstoppar. Som tur var fanns topparna i rätt storlek och jag skyndade mig till kassan och betalade och sen ut till bilen igen. Ebba gallskrek för var hungrig men såklart hade jag en bra parkering och någon såg att jag skulle lämna den så en bil stod och väntade på att jag skulle backa ut så det var bara att köra iväg. Körde till en annan parkering, satte mig i baksätet och ammade Ebba. Tack gode Gud för tonade rutor =)! Ebba blev nöjd och jag satte tillbaks henne i babyskyddet och skulle gå ut igen. Barnlås! Ja just det... dörren där jag gick in, där Max brukar sitta, är ju barnlåst. Jag kom inte ut. Smidig som ett kylskåp så fick jag klättra till framsätet. Fastnade på lite alla möjliga sätt men till slut var jag bakom ratten igen. Svettig! Skrattade åt mig själv och körde sen hemåt =). Det ljuva småbarnslivet.
 
Nu ska jag fortsätta mysa med min famnbebis och snart blir det fredagsmys. Vi är dock inte riktigt inne i allt detta med att ha två barn ännu och att allt tar tid så Max har inte kommit i säng ännu utan han badar nu. Vi som hoppats på att kunna se På spåret tillsammans ikväll.
 
Kramar till er som kikar in här ♥
 
 
Förresten så har jag lite dålig inspiration till blogginlägg. Något särskilt ni vill fråga eller läsa om?
 
 




Ebba tre veckor

2013-01-24 15:05:00 ,   Allmänt/Vardagsliv




Lunchdags

2013-01-24 13:21:36 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomiddag! Idag lät jag Max vara ledig från förskolan så att vi inte behövde ge oss iväg så tidigt imorse. Torsdagar är ju den dagen jag ska lämna. Tur var väl det för det var -20 grader i morse. Skönt att slippa ta ut Ebba i kylan. Max kusiner N och E har varit här och lekt på förmiddan så han har haft minst lika roligt som på förskolan.
 
Nu har jag precis ätit lunch - kycklingsoppa som jag lagade häromdan. Alldeles strax kommer Marcus hem från jobbet och i eftermiddag ska vi fika hos Marcus bror K.
 
Och förresten, jag har sovit riktigt bra inatt! Vi somnade om efter amningarna. Härligt!
 




Godnatt

2013-01-23 21:45:55 ,  






Eufori

2013-01-23 15:10:00 ,  
Nöjd och mysig Ebba och glad och hjälpsam Max. Solen skiner ute och nu ska snart Ebba få träffa sin faster, farbror och kusiner för första gången. Bra dag helt enkelt!




Onsdag

2013-01-23 11:49:35 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hej! Igår blev det visst inget blogginlägg. Blev inte att jag satte mig vid datorn. En del dagar bara försvinner bort känns det som. Sov väldigt dåligt natten till igår och det lilla jag sov hade jag Ebba i famnen. Natten till idag har varit ok från 2 och framåt. Jag fick i alla fall sova två timmar utan att ha henne i famnen =)! Det går framåt!
 
Nu på förmiddan har jag varit iväg på "Kom igång efter förlossningen-träning". Ebba sov sig igenom det hela i babyskyddet. Nu när vi kommit hem så sover hon fortfarande och jag hoppas på att hinna äta lite. Sen så är det dags att hämta Max från förskolan. Det ska bli mysigt ♥
 




Ebba Agnes Martine

2013-01-21 18:10:00 ,   Ebba
Min mamma ringde och påpekade att Ebba har namnsdag idag vilket vi missat! För Ebba heter inte bara Ebba utan Ebba Agnes Martine. Agnes efter min morfars mamma och Martine efter Ebbas faster.
 
Förresten så läste jag idag att Ebba var det sjätte vanligaste flicknamnet på nyfödingar 2012. Vi får vänta ett år och se hur namnet står sig 2013 och då är ju vår Ebba en i statistiken.
 
 
För övrigt så är jag så glad att denna första dagen som mammaledig på riktigt (dvs att Marcus jobbar) har gått bra! När Marcus kom hem skyndade jag iväg till affären och handlade inför veckan. Blev också en tur in på Lindex för att köpa ett amningslinne till. Provade jeans på halvareapriset. Tänkte att det vore trevligt att ha nåt annat än mysisar och tights tills jag kommer i mina vanliga jeans men de jag provade passade inte. Unnade mig en ny mössa med passande vantar istället. Sen var det bara att skynda hem och agera matfabrik igen. När jag stod i provrummet på Lindex upptäckte jag en blöt fläck på ett olämpligt ställe på tröjan. Det där amningsteet kanske hade snabb effekt =)!




Första dagen

2013-01-21 11:43:00 ,   Ebba
Första dagen som Marcus jobbar på fem veckor. Det är tomt här hemma. Men förmiddagen har gått bra trots att jag varit orolig för hur det skulle gå. Mest varit orolig för nattsömnen men Ebba och jag har sovit bra från kl. 2 inatt och Max vaknade redan vid 6 imorse så då hjälpte Marcus honom på toaletten och satte på bolibompa åt honom. Sen har jag varit nere en gång till honom och han har varit uppe någon gång men förutom det har jag slumrat till 8. Eftersom vårt sovrum ligger precis ovanför trappan (alltså utan dörr) så hör jag ju honom.
 
Dagens utmaning var att vi skulle vara på bvc kl. 10 och vi var på plats 9.57. Perfekt med andra ord och utan stress. Var en mysig promenad dit (vi bor nära).
 
Ebba fortsätter gå upp i vikt men bvc-sköterskan sa att hon planat ut lite på kurvan så hon får inte riktigt i sig tillräckligt men det är ju bara att fortsätta amma på. Inatt vid 1.30 fick jag ge lite ersättning för hon blev verkligen inte nöjd och hon ammade till och från hela kvällen men var mest frustrerad. Nu har jag kokat så kallat amningste som ska främja mjölkutdrivningen samt lugna bebismagar. Jag tycker det är häftigt att hon fortfarande inte väger lika mycket som Max gjorde när han föddes (4120 g).
 
Vikt, längd, huvudomfång
 
20130103 3615 g 52 cm 34,5 cm (föds)
20130108 3610 g (5 dagar)
20130114 3860 g (11 dagar)
20130121 4030 g 54 cm 37 cm (18 dagar)




Typiskt!

2013-01-20 18:10:18 ,  
Jag skulle åka och handla för en timme sen. Ebba var nymatad o sov hos sin pappa. Såg fram emot att åka till affären men tror ni inte att bileländet inte ville starta!! Batteriet dött. Nu har Marcus o hans pappa fått igång det men affären får bli imorn istället. Nu ska vi strax äta kvällsmat. Max, jag och sovande Ebba sitter vid bolibompa. Max är förkyld. Hoppas verkligen inte det smittar lillasyster!!




Söndagspromenad

2013-01-20 12:51:21 ,   Allmänt/Vardagsliv
Idag är det så där gnistrande vackert ute! Och eftersom jag var uppe ur sängen i ok tid idag efter en ok natt så kom jag och Ebba ut på en förmiddagspromenad. Hon sov gott i vagnen när vi kom in också men vaknade efter en stund och sover nu i sin pappas famn istället!
 




I soffan

2013-01-19 18:19:43 ,   Inredning/Hemma hos oss
Så här blev det med de nya soffkuddarna!
 
 
Nu skulle jag bara vilja nytt sofföverdrag också men det står inte överst på prioriteringslistan.




Klänningpremiär!

2013-01-19 17:50:57 ,   Ebba
Idag har Ebba klänningpremiär ♥
 
 




Stress och frustration

2013-01-19 12:09:52 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hej soliga snöiga kalla lördag!
 
Så otroligt fint det är ute. Jag håller på att koka champinjonsoppa och sen ska vi åka till mina föräldrar en stund. Annars så är dagen oplanerad... som vanligt!
 
Igår var jag ute på en långpromenad på eftermiddan. På kvällen var jag mest stressad och frustrerad över att jag inte hinner med något. Huset är ständigt stökigt trots att vi städar hela tiden, matlagning tar tid, amningsstunderna blir stressade..... osv. Ja jag hinner ju knappt blogga.... då är det illa ;)
 
Nu är soppan klar!




Fredag

2013-01-18 12:37:26 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hej! Idag är det fredag ♥
 
Jag kommer inte ihåg när bebisar brukar börja le men vi får nog vänta på det ett tag. Det är dock mysigt att se Ebba dra på munnen när hon sover. Så sött =)!
 
 
Igårkväll fick Ebba lite ersättning för hon var väldigt frustrerade när hon ammade. Hon slukade väldigt mycket och kräktes efteråt så fick bli ett sent bad. Sen somnade hon gott.... och jag med.... i ungefär en kvart för sen vaknade hon och så var natten igång. Klockan 3 somnade vi ordentligt och då nere i gästrummet.
 
Idag skiner solen ute och jag SKA ut på promenad idag. Måste få solljus!!
 
Förresten så har vi nu beställt Linas originalkasse som kommer måndagen v 5 till oss. Så spännande det ska bli att prova. Längtar!




Vatten

2013-01-17 17:45:23 ,   Allmänt/Vardagsliv
Ammande kvinnor där ute i cyberspace! Glöm inte att dricka vatten! Idag har jag varit väldigt dålig på det plus att det gick för många timmar mellan frukost och lunch pga kinkig dotter. Detta har gjort att jag har sån huvudvärk nu.
 
Hoppas den botas av stuvade makaroner och hemgjorda köttbullar som jag precis lagat. Ebba sover och killarna är på gympa.
 
 




Vår!

2013-01-17 12:58:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Idag ska jag hämta ut paketet jag beställt från HM. Innehåller bland annat detta kuddfodral. Vill få in lite vårkänslor i hemmet.
 
 
 




Matkasse

2013-01-17 10:43:31 ,   Allmänt/Vardagsliv
Goförmiddag! Inatt somnade jag vid 2.30 med Ebba tätt emot bröstet. Då hade jag försökt få henne att somna i tre timmar. Puh.... precis så här var det med Max i en period också. Hon är liksom inte nöjd. Hon skriker inte hela tiden utan är bara missnöjd och vill tutta och tutta men släpper och bli arg. Funderar på om hon är hungrig? Max fick vi ju tilläggsmata lite på kvällen för att han skulle vara nöjd. Vill verkligen helamma men jag vill också sova för att fungera. Ska köpa hem en nappflaska och lite ersättning och så får vi se om vi behöver använda det. Att damen ifråga vill sova nära mig hela tiden vet jag inte vad jag ska göra åt. Inte ens babynestet vill hon ligga i utan vaknar typ direkt. Men nu på dagen sover hon så skönt i sin korg. Varför kom hon inte med en manual?!
 
Men nu till det jag skulle skriva om. Vi funderar på att testa matkasse! Jag blir tokig på att gå och fundera på vad vi ska äta för mat. Försöker planera för några dagar i taget men det är jättesvårt och jag tycker vi handlar och handlar. Har tittat på lite olika matkassar och Linas matkasse levererar hit. Jag vill inte ha för tråkig mat och tycker att ICAs och Coops känns lite tråkiga. Linas matkasse är varannan vecka och det gillar jag! Vet dock inte om vi ska välja originalkassen eller barnkassen. Någon med tips och förslag? Någon annan kasse som ni kan rekommendera? Ekonomiskt sätt vet vi inte om vi kommer att tjäna på det eller inte men vi har ganska höga matkostnader och vi är experter på att handla sådant vi inte behöver när vi är i affären. Och med matkasse levererad så blir det ju mindre besök i affären samt att jag slipper allt huvudbry kring matlagningen varannan vecka. Till de andra veckorna funderar jag på att göra några matsedlar som vi kan variera mellan. Vi får prova helt enkelt och tycker vi det blir för dyrt så är det ju bara att avbryta!
 
Min lillebror är här och tittade precis skeptiskt på mig och frågade om jag håller på och skriver en uppsats!




Vaken

2013-01-16 19:13:29 ,   Allmänt/Vardagsliv
Ebba har varit vaken flera timmar på eftermiddan. Mysigt! Hon som annars sover sig igenom dagarna. Nu hann hon med att sitta i babysittern (eller snarare ligga), ligga på mage på filt på golvet, bajsa i tre blöjor, äta ungefär tre gånger från varje bröst.... Sen somnade hon. Vaknade efter några minuter. Äta mer. Somna. Vaknade efter några minuter. Äta mer. Somna... och nu sover hon. Hoppas hon sover ett tag nu så hon är pigg och kan äta ordentligt innan nattläggdags.
 
Jag planerar en kväll vid teven: Farmen, Sveriges mästerkock och Mia på Grötö.
 




Storebror och lillasyster

2013-01-16 16:55:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Max tycker väldigt mycket om Ebba. Han vill ha henne i knät, hålla i hennes händer och hon blir lugn när han sjunger för henne. Han kan dock vara lite oförsiktig så vi måste alltid vara med när han är nära henne.
 




Omställningar

2013-01-16 15:31:53 ,   Allmänt/Vardagsliv
Hej onsdag! Ni behöver inte oroa er, jag har inte sovit tills nu! Natten blev helt ok trots att Ebba legat nära mig eller på mig hela natten men vi har i alla fall sovit. Var på "Efter förlossningen"-träning på förmiddan och innan det åt Marcus och jag räkmackor till frukost som han köpt på konditori efter att han lämnat Max på förskolan imorse. Vardagslyx! Dock har det inte varit lika lyxigt nu på eftermiddan när min mage protesterat mot räkmackan och lite för mycket cheesecake. Ja nu när jag inte är gravid längre har jag fått problem med magen igen så måste komma ihåg att inte äta för mycket feta saker för då vill magen inte samarbeta. Har tittat på tre avsnitt av Dawsons Creek och myst med Ebba och vilat och äter nu en väldigt sen lunch =)!
 
Är fascinerad över att man så fort anpassar sig till dessa lugna dagar. Om man tänker på att jag i vanliga fall jobbar heltid på förskola och därmed träffar mycket folk varje dag och att det sen är förskolelämningar och hämtningar av Max samt allt bestyr i hemmet och nu är det så här lugnt! Mina dagar består av att amma, titta på tv, surfa lite på datorn, leka med Max, laga mat, plocka undan hemma. Ändå så fyller det hela dagarna. Och man vänjer sig fort. Bara för att Ebba och jag var hemifrån en stund på förmiddan så känns det helt ok att bara slappa resten av dagen. Jag kräver inte mer än så helt enkelt! Jag känner dock att i och med att mina krafter kommit tillbaka så börjar man sakna lite mer socialt umgänge. Lär väl bli ännu värre nästa vecka då Marcus ska jobba.
 
Vi skulle behöva få besök för har en väldigt god cheesecake i kylskåpet och inte ens Marcus orkar nog äta upp hela den ;)
 
 
 




Inte sova!

2013-01-16 00:30:20 ,  
Ebba vill inte somna! Trodde på att hon skulle somna fort men efter att ha försökt i vår säng i nästan 2 timmar sitter vi här i soffan igen! Hoppas hon slumrar till snart :) Sov så gott!




Fantastiska kvinnokropp

2013-01-15 21:45:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Kroppen är ju helt fantastisk! Hur den kan bära ett barn och sen liksom bli sig själv igen. Viktmässigt känner jag ingen oro för min kropp. Vägde 85 kg när jag skrevs in på förlossningen (vägde dock 81 dagen innan så samlade mycket vätska sista dygnet) och nu väger jag 72. Har 7 kilo kvar till min startvikt. Imorn ska jag börja träna, eller snarare börja träna inför att börja träna. Det är dags att börja hitta de där musklerna igen. Kika in här!
 
Denna gång vill jag verkligen stärka kroppen nu efteråt för att slippa rygg- och nackbesvär som jag hade sådana problem med efter att jag fått Max. Det gäller ju att ta hand om sig själv!
 
Det roligaste imorgon ska bli att träffa mammorna jag gravidgympade med i höstas och träffa C också såklart. Nu är våra bebisar här =).
 




Cheesecake

2013-01-15 18:37:43 ,   Mat och annat gott
 
Det har varit lite si så där med min aptit sen Ebba föddes. Ja jag vet nu blir ni väldigt chockade med tanke på min rejäla aptit under graviditeten =). Men jag har liksom inte varit sugen på något nu efteråt. Äter lunch, middag, mellanmål och frukt och så för att få energi men inget har smakat riktigt gott. I eftermiddags såg jag ett avsnitt av Vänner medan jag ammade och det var avsnittet när Rachel och Chandler hittar en fantastisk cheesecake. Då kände jag suget!! Så jag har bakat Leilas cheesecake och nu står den i kylen och väntar på mig =)! Jag chockade även min man med att plocka ur diskmaskinen, plocka i disk i maskinen och sedan röja allt efter bakningen och efter middagen ikväll. I´m back!!
 
 
 




Bröstmassakern

2013-01-15 11:34:07 ,   Allmänt/Vardagsliv
Puh.... vår lilla tjej är en riktig nattätare!! Eller ja hon sov mellan midnatt och kl. 3 men sen har hon ätit.... ätit och ätit! AJ!
 
Nu sover hon gott som vanligt på förmiddagar och jag klev upp för en stund sen. Börjar tröttna på detta att hela dagen försvinner men det är ju så det är nu i början. Är ju viktigt att samla sömn också!
 
Max är på förskolan så det är jättetyst här hemma. Ute yr snön så nån barnvagnspromenad blir det inte idag.
 
Kram till er ♥




Ebba blir stor

2013-01-14 16:08:00 ,   Ebba
Tänkte fylla på här när Ebba vägs och mäts. Idag har bvc varit här en timme på förmiddan och gett information och vägt. Ebba har gått upp ytterligare i vikt och följer sin kurva fint =)!
 
Vikt, längd, huvudomfång
 
20130103 3615 g 52 cm 34,5 cm (föds)
20130108 3610 g (5 dagar)
20130114 3840 g (11 dagar)
 
 
 
Här skrev jag likadant för Max




Nya tider?

2013-01-14 09:48:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomorron! Igår somnade jag och Ebba redan vid 22.30 vilket ju är en klar förbättring mot 0.30 som det varit de senaste kvällarna. Sen så har vi sovit rikigt bra. Några uppvaknanden för mat och blöjbyte såklart men på det stora hela en bra natt. Vaknade vid 7.30 imorse och Ebba somnade om för ungefär en halvtimme sen och sover nu i korgen här på nedervåningen. Då har vi markerat att det är dag nu! Hoppas på att dessa nya tider gäller framöver också även om jag vet att bebisrutiner ändras från dag till dag. Men vi kan ju hoppas =)!
 
Idag kommer bvc hit för att väga lillskruttan! Blir spännande att se om hon gått upp vilket jag verkligen hoppas och räknar med eftersom hon är så nöjd. Måste också fråga om hennes ögon vilka var lite kladdiga redan på BB och de sa att det beror på tårkanalerna och att vi ska torka försiktigt med vatten. Senaste dygnet har ögonen varit mycket värre och de är svullna och kletar igen direkt på stackarn. Får se om vi behöver ha ögondroppar eller nåt sånt.
 
Nu är det frukost för mig!
 
 
 
Tack för kommentarerna angående bilderna på Ebba!




Ebba bebba bus

2013-01-13 19:37:16 ,   Ebba




Sömnlös

2013-01-13 11:00:20 ,   Allmänt/Vardagsliv
Goförmiddag!
 
Inatt bestämde sig Ebba för att vara vaken mellan 1.30 och 5. Hon slumrade lite däremellan men vaknade lika fort igen. Inte ens somna vid bröstet fungerade. Hoppas detta inte blir någon vana.
 
Känner mig minst sagt seg idag!!




Klädpresenter

2013-01-13 10:30:00 ,   Ebba
Vår Ebba bebba har fått fina presenter de senaste dagarna. Allt är inte med på bilden. Men dessa kläder har hon fått:
 




Lördag

2013-01-12 20:30:53 ,   Allmänt/Vardagsliv
Dagen idag började vid 11.40 för mig då jag vaknade! Rena tonårsfasonerna ju!! Men är man vaken flera gånger per natt och dessutom somnade väldigt sent igår så blir det så. Jag försöker motivera det med att jag behöver det.
 
Idag har jag varit ute på min första barnvagnspromenad. Vi gick till Marcus föräldrar och var där på eftermiddan medan Marcus och hans pappa åkte för att köpa ny spis till oss. Vår spis var ganska gammal och häromdan när Marcus bakade bullar så lossnade ugnsluckan. Men nu har vi en ny fin spis med varmluftsugn. I alla fall så sover Ebba bra i vagnen men vaknade när den stod still.
 
En annan första gång idag är att Ebba har badat för första gången. Hon skrek innan hon kom i vattnet men väl där i så njöt hon. Sen var det mycket skrik efteråt också. Men efter lite amning somnade hon gott i min famn. Nu ligger hon i korgen bredvid soffan och sover. Brukar ha henne i famnen och sova men kände att jag ville kika in här en stund =).
 
 
Ja vi fortsätter ta det lugnt och bara njuta av denna tid! Och mina krafter börjar återkomma. Igår och idag har jag känt mig väldigt pigg.
 
Kram till er alla som kikar in här ♥




Mys

2013-01-11 20:43:51 ,  












Och så blev det mer shopping.....

2013-01-11 14:20:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Kan erkänna att det blivit en del shoppat på senaste tiden. Lindex här på orten har tjänat en del på oss när jag köpt nya kläder till Max och amningsunderkläder till mig. Sen så blev det ju en beställning på toppar från Ellos också för att ha lite nytt nu efter gravidmagen och idag fick jag vårinspiration och beställde kuddfodral till soffan från HM. Då hittade jag också en söt bebishandduk. Jag skulle ju tvätta våra dagen innan Ebba kom men jag hittade dem inte så passade på nu när denna söta rosa reas ut för 50:-
 
 




Amningsvänligt

2013-01-11 11:05:58 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomorron! Eller ja jag vet att det är förmiddag. Ebba var vaken mellan 3 och 5 inatt. Vi hann med mycket amning och några blöjbyten. Sen somnade hon gott i babynestet som jag har bredvid mig. Inatt har hon sovit där i två sovomgångar vilket är skönt för då kan jag ligga som jag vill. Är svårare att sova skönt när vi somnat då hon liggammat. Nu sover hon gott vilket hon brukar göra så här på förmiddagar. Det tar tid på dagarna innan den lilla damen kommer ur sin pyjamas!
 
Amningskläder är verkligen dyrt men det går ju att hitta bra amningsvänliga "vanliga" kläder till bättre priser. Tipsar er om dessa farfarstoppar från Ellos som jag fick hem häromdan (sms-avin kom när jag var på förlossningen). Bra med knäppning upptill så behöver man inte dra av sig tröjan för att amma.
 
 




Tvåbarnschock?

2013-01-10 22:03:34 ,   Allmänt/Vardagsliv
 Än så länge har det inte infunnit sig någon tvåbarnschock här hemma men jag räknar med att det kommer när vardagen sätter igång på riktigt. Nu är ju bara här hemma och tar det lugnt. Vi har inte ens varit ute och åkt i bilen tillsammans sen vi åkte hem från BB. Blir nog en stor omställning sen när Marcus börjar jobba och jag ska rodda två barn själv. Det blir grejer det!! Som tur är sköter ju Max mycket själv. Han kan klä på sig själv och leker väldigt bra själv. Något som kommer underlätta väldigt är att Marcus kan lämna Max på förskolan tisdagar och onsdagar och det innebär att det endast är torsdagmorgon som Ebba och jag behöver skjutsa honom. (Max kommer gå på förskolan tis-tors kl. 8-13).
 
Vi har verkligen bara varit hemma sen vi kom hem från BB. Har haft några besök men inte många. Jag njuter så mycket mer denna gång med bebis än vad jag gjorde när Max föddes. Då blev det så stor omställning att helt plötsligt inte bara kunna tänka på sig själv. Då blev jag så förvånad över att allt tog så lång tid. Nu vet jag att det kan kännas som att man har en bebis hängande i bröstet dygnet runt och jag vet att man blir låst så här första tiden som mamma. Men jag njuter av det. Hon får ligga nära mig på natten och snutta och på dagarna kan hon få ligga och sova på oss i timtal. Detta är ju en kort period så det gäller att passa på. Andra saker kommer liksom i andra hand. Dagarna består av att mysa med Ebba, laga mat, diska, tvätta och vara med Max.
 
Det känns skönt att vara så avslappnad. Hoppas på att Ebba fortsätter att äta och sova bra samt att vi håller oss friska ♥




Storebror Max

2013-01-10 17:45:47 ,  






Ebba en vecka

2013-01-10 14:27:00 ,   Ebba
Idag blir Ebba en vecka! Tiden går fort. Jag fortsätter att ta det lugnt och samla krafter men jag undrar hur lång tid det ska ta. Jag vill gå ut på promenad!!




2013-01-09 21:21:00 ,   Ebba
 
Idag har det varit mer gråt och gnäll än tidigare dagar och Ebba har haft lite svårt att komma till ro. Nu sover hon iallafall på mig en stund,
 
Förresten så har jag glömt skriva att hon vägdes igår och vågen visade 3610 g. Alltså är hon redan uppe i födelsevikt =)
 




Bockar av

2013-01-09 17:20:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Vi måste ju ta en kik på gissa-listan för nu har vi ju resultatet =)!
 
December
16 Fia Flicka
18 Sofia Häggström Flicka
20 Heidi Pojke
22 Louise Flicka
22 Josefin Ö Flicka
25 Anna Pojke
26 Fia Flicka
26 Josefine Flicka
26 Sylvie Pojke
27 Annelie Flicka
27 Emily Pojke
28 Johanna Pojke
28 Katja Flicka
30 Maria Pojke
30 Therese Flicka
31 Mikaela Pojke
 
Januari
1 Åsa Pojke
2 Linda Flicka
2 A-C Flicka
3 Malin Larsson Flicka
4 Maria Flicka
 
 

Näst sista gissningen blev den rätta! Malin gissade rätt.... igen! Grattis! Hon gissade rätt även när Max skulle födas.
 
Kommer ni ihåg önskningarna jag skrev innan förlossningen? Ska bocka av dem också.
 
Önskemål:
  • Det börjar med att vattnet går. Då vet man att det är på gång. Hinner slutföra packningen av BB-väskan, fixa barnvakt, förbereda sig. Sedan kan värkarna börja komma igång. Ja på ett ungefär. Vattnet sipprade samtidigt som värkarna drog igång men det är ju ändå en indikator på att det är på riktigt och inte bara förvärkar som spökar.
  • Inte alltför onda och intenvisa värkar innan jag är öppen alltför många centimetrar. Var öppen ungefär 4-5 cm innan mer intensiva värkar drog igång så det är ju helt klart godkänt
  • Åka in till förlossningen när det är mörkt ute och fina snöflingor får gärna falla från himlen Nej det regnade!
  • Gärna öppen en sisådär 5-6 cm när jag kommer in. Ja typ. Var öppen 4 men blev 5 ganska snabbt
  • Får EDA Ja!
  • Bra bedövad tills det är dags att krysta. Ja nästan. Några jobbiga värkar innan krystningen
  • Bebis kommer ut på några krystvärkar och inga problem att få ut moderkakan. Vet inte hur länge jag krystade men var helt ok förlopp. Moderkakan nästan ploppade ut.
  • Helst inga stygn. Nästan godkänt! Sydde ett stygn
 
= Godkänt! Eller hur?! =)




Återhämtning

2013-01-09 15:02:46 ,   Allmänt/Vardagsliv
Jag har sovit inatt! Fantastiskt skönt. Skrapade nog ihop ungefär 7 timmars sömn mellan midnatt och kl. 10. Väldigt bra och nödvändigt efter 6 nätter med 3-4 timmars sömn. Tror att hormonerna i kroppen börjar stabilisera sig nu.
 
Idag har vi en amma amma amma dag. Har ammat till och från i tre timmar. Nu verkar lilla fröken nöjd och efter ett blöjbyte ska hon få inviga sin vagn tillsammans med pappa och storebror.
 
Jag stannar kvar här hemma och fortsätter återhämta mig. Om jag är igång alltför länge blir jag snurrig i huvudet så blodförlusten spökar fortfarande.
 
Hade dessutom glömt hur svag man är i kroppens hållning efter en förlossning. Den vet liksom inte hur man ska förhållla sig till att inte ha stor mage och en massa extrakilon. Extrakilona finns det ju många ännu men de är i alla fall färre =)!
 
 
Kropp i återhämtning
 
 




När Ebba kom till oss

2013-01-08 13:10:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Jag hade tänkt skriva en kort redogörelse.... men den blev visst inte det =)! Finns ju massor av fler detaljer och känslor att skriva om så egentligen är det ju ganska kortfattat!
 
I onsdagskväll, alltså 2/1, tittade jag och Marcus på två avsnitt av En unge i minuten (dokumentärserie från förlossningar). Det var första gången vi egentligen på riktigt pratade om förlossningen tillsammans under graviditeten. Sen när vi gick och la oss så sa jag till honom att Nu är vi redo va? och han höll med. Jag kände på nåt sätt på mig att det inte var långt kvar. Vi somnade nog vid 0.30 och vid 4 vaknade jag och gick på toaletten. Sen kunde jag inte somna om. Hade lite molvärk och det pirrade i benen och fötterna. Sen blev det lite blött i trosorna. Väckte Marcus och vi gick upp. När jag var på toaletten upptäckte jag att det var lite missfärgat vatten som kom. Jag kände av molvärken starkare. Tog två alvedon och vi tittade på ett avsnitt av Dawsons Creek. Jag klockade lite värkar och det var allt mellan 8 och 15 minuter mellan dem. Vid 5.30 förstod vi att det ändå var på riktigt eftersom jag läckte vatten också och värkarna gjorde smått ondare. Jag var lite orolig eftersom vattnet var missfärgat. Jag ringde min mamma eftersom jag inte visste hur fort allt skulle gå. Ungefär i samma veva vaknar Max. Vi berättar att bebisen nog ska komma idag och han blir jätteglad. Vi myser alla tre i soffan och jag klockar värkar. Mamma kommer vid kl. 6.... tror jag... har inte sån koll på tiden! Jag ringer förlossningen strax efter kl. 6 för att fråga angående att det blir mörkfärgat i bindan av vattnet. Barnmorskan säger att det ju kan vara så att bebis bajsat i vattnet men att det antagligen är slemproppen. Jag tycker det låter konstigt att det skulle vara slemproppen eftersom det inte är slemmigt... men men.... Jag ska höra av mig vid 8 igen om det inte hänt nåt mer.
 
Vi äter frukost. Jag står helst upp när en värk kommer. Är för jobbigt att sitta. De är väldigt oregelbundna. Vi ringer till Marcus föräldrar eftersom min mamma ska åka och jobba. Min mamma skjutsar dit Max vid 7.30. Då ringer jag förlossningen igen. Barnmorskan jag får prata med då tror inte bebisen bajsat i vattnet och ber mig kontakta specialistmödravården för att kolla om det är vattenavgång. Ok säger jag men pressar sen ur mig att jag ju har värkar också med ungefär 6-8 minuters mellanrum. Då sa hon att jag kunde komma in om jag ville. Kändes inte så välkomnande men vi åker ändå...
 
Får jobbiga värkar i bilen och börjar må illa. Mår illa när vi går in men det släpper senare som tur är. Vi får sitta och vänta lite och sen vägs jag. 85 kilo!! Shit var kom de ifrån... vägde 81 dagen innan hemma....  Vi får komma in på ett rum och värkarna börjar bli jobbiga. Kan inte prata när de pågår. Barnmorskan konstaterar ganska direkt att bebisen har bajsat i vattnet (Jag hade rätt tänkte jag) men hon sa också att det inte brukar vara någon fara. Eftersom jag hade ganska ont så undersökte hon mig innan hon satte ctg. Jag var öppen runt 4 cm. Eftersom jag önskat EDA så sa hon att det var bäst att förbereda för det direkt. Så hon skulle sätta elektrod på bebisens huvud. Det tog lite tid och hon fick lirka och greja och under den tiden kände hon att jag blev öppen 5 cm. Sen var det ctg och hon satte infart i handen och kollade blodtryck och sånt. Jag satt på pilatesboll och gungade och Marcus masserade min rygg under värkarna. Jag fick också in en varm vätskepåse som jag fick ha på ryggen. Fick även antibiotika pga min GBS.
 
 
Sen var det dags för EDAn. Jag har ingen koll på klockslag och sånt. Jag var i alla fall öppen 6 cm när barnmorskan undersökte innan narkosläkaren kom. Och EDAn gjorde ju precis lika ont att få som förra gången jag försöka hela tiden bara tänka Det är värt det Det är värt det Det är värt det. Tog ett tag innan jag märkte effekt av den. Den hjäpte snabbare och bättre vid förlossningen med Max. Men nu tog den i alla fall bort topparna och jag kunde vila lite. Sen åt jag pannkaka. Efter det var det pilatesboll igen. Man öppnar sig bra genom att gunga på pilatesbollen och jag kände att det är ju ingen idé att dra ut på plågan även om jag inte direkt välkomnade smärtan.
 
 
 
Värkarna blev starkare och tätare och jag började känna att bedövningen inte hjälpte så mycket. Barnmorskan tyckte jag skulle gå och kissa för hon förstod att det var nära. Var lite bedövad i benen så Marcus fick leda mig till toaletten. Sen så var det upp i sängen för undersökningen. 10 cm öppen. Allt klart! Jag tror klockan kanske var 13.00 eller nåt sånt men vet egentligen inte. Vet inte heller hur många krystvärkar det behövdes för Ebba att komma ut. Det enda jag tänkte på var hur brutalt det är att krysta! Det värsta under förlossningen enligt mig men många tycker ju det är en befriande smärta. Nåja till slut kom hon ut! Klockan 13.33 den 3/1 2013 (Inte dåligt med treor där inte)!! Barnmorskorna torkade av henne och Marcus kikade vad det var för kön. Det är ju en flicka. Då började vi båda gråta! Sen så är det ju det obehagliga efterarbetet med att få ut moderkakan, undersökning av bristningar och blev sydd ett stygn.
 
 
På bilden ringer jag min mamma! Visst sitter hårspännet snyggt!
 
Vi får fika och Ebba ammas. Sen kommer barnmorskan in för att väga och mäta men först ska jag kissa. Det är då två barnmorskor på rummet. Jag säger att det känns som jag blöder mycket (hade ju blöja på mig) men de säger att det nog är lugnt. Innan vi ska ta tag i att jag ska resa mig upp börjar jag bli yr och barnmorskan säger att jag ser blek ut. Det snurrar i huvudet på mig. De sänker ner huvudändan och tar ett blodtryck vilket är jättelågt. Jag kan inte så mycket om blodtryck men tror det var 78 genom nånting. Jag får dropp för att höja blodtrycket. Vet inte om jag fick nåt mer. De känner på min mage och upptäcker att den lutar. Högra sidan av magen är mycket högre än vänstra. De tappar mig på urin för att se om det är på grund av mycket urin som magen lutar. Under denna tid vägs och mäts Ebba. Hon väger 3615 g och är 52 cm lång. Huvudomfång: 34,5 cm.
 
Magen lutar fortfarande efter urintappningen och barnmorskorna trycker. Det gjorde rejält ont det! En massa blod och klumpar kommer ut. De tillkallar läkare. De håller på och väger blodet och diskuterar en del. Jag får ett dropp som ska dra ihop livmodern. Ännu mer blod kommer. Det var två läkare och tre barnmorskor på rummet. De trycker på magen lite då och då och mer kommer. I slutändan var det ungefär 1,5 liter som kommit och det tillsammans med den halvlitern jag förlorade när Ebba kom ut så blev det två liter. Vi fick vara kvar på förlossningen i några timmar tills droppet var klart. Livmodern drog ihop sig jättebra av det. Blodtrycket hade stabiliserats och var 137 nånting innan jag lämnae förlossningen. Barnmorskan sa att hon skulle försöka se till så att Marcus kunde få sova kvar på BB eftersom jag var så svag. Strax innan vi skulle upp till BB sa hon dock att det inte skulle gå. Jag var så trött så jag orkade knappt bry utan tänkte att det får väl ordna sig. När barnmorskan från BB kom till förlossningen för att hämta oss sa hon dock att de fixat det i alla fall.
 
 
Jag fick åka rullstol till BB och sen la jag mig i sängen direkt. Fick hjälp av en barnmorska när jag skulle gå på toaletten. Var så svag. De kollade mitt hb och konstaterade att det var lågt men att jag inte skulle behöva få extrablod men infarten i handen fick sitta kvar för säkerhetsskull. Och oj så ont den gjorde. Kunde knappt använda högerhanden. Svårt för mig att lyfta Ebba också. Den tog de bort på fredagen efter att jag hade duschat.
 
 
 Jag låg mest ner hela fredagen också. Marcus åkte hem på några timmar på eftermiddan för att träffa Max som var hos sin farmor och farfar. Jag och Ebba låg mest och halvsov. Vi ville inte att Max skulle behöva komma till sjukhuset och se mig så pass blek och trött samt att det skulle bli jobbigt att sedan säga hejdå till honom när han skulle tillbaks till sin farmor och farfar. På kvällen fick jag duscha för första gången sen förlossningen! Fantastiskt! Och jag orkade stå hela tiden men sen blev det sängläge resten av kvällen.
 
I lördags fick vi åka hem efter läkarundersökning och PKU-prov som lilla damen gick igenom med bravur. Även hörseltestet blev godkänt! Marcus åkte och hämtade Max som för första gången fick träffa sin lillasyster. Han hade med sig en nalle till henne. Sen åkte vi hem tillsammans.
 
 
Det var väldigt skönt att komma hem även om jag var väldigt trött. Summa summarum: själva förlossningen kunde väl egentligen inte gått bättre. Den var i lagom takt och jag fick den bedövning jag ville. Sen så att det gör brutalt ont det kunde väl inte ens jag komma undan =)! Ebba mådde ju bra från start och det var ju det viktigaste. Men sen var det ju tråkigt med blodförlusten men jag är glad att det inte krävdes operation eller liknande. Det är ju som ett öppet sår i livmodern när moderkakan kommit ut (som för övrigt var hel och fin) och jag blödde därifrån. Blodet samlades i livmodern och de fick trycka på magen för att få ut det. En del hade ju börjat koagulera så det var stora klumpar som kom också. Men droppet som gjorde att livmodern drog ihop sig medförde ju att blödningarna slutade.
 
Mitt hb låg på 86 när jag lämnade BB och jag ska nu äta järntabletter i några veckor!
 
Några dagar att förvara i minnet helt enkelt både på gott och ont men framförallt på gott såklart ♥ Även om jag precis som efter förlossningen med Max kontaterade att det här gör jag aldrig om ;)
 




Tid

2013-01-08 12:40:27 ,   Allmänt/Vardagsliv
Jag hade verkligen glömt bort hur lång tid allting tar med bebis. Nu när klockan är efter lunchtid har jag avslutat frukost, klätt mig och även Ebba är klädd.
 
Natten till idag var bra för alla familjens medlemmar utan för mig! Jag kan verkligen inte sova. Somnade strax innan midnatt efter sista kvällsamningen och klockan 1 vaknade jag klarvaken. Sen låg jag vaken till kl. 3 då Ebba vaknade och så ammade vi, slumrade lite, vaknade, ammade osv.....
 
Det är liksom inte ens skönt att ligga i sängen tycker jag. Brösten spänner, kroppen gör ont osv. Vad har hänt med mig som är sådan sjusovare? Hormoner antar jag. Hoppas de landar snart.
 
Och förresten, om jag någon gång får för mig att silikonoperera brösten så STOPPA mig! AJ......
 
 
Håller på och skriver förlossningsberättelse. Hoppas snart bli klar med den =)




Sover

2013-01-07 18:00:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Idag har Ebba typ sovit hela dagen. Helt otroligt! Nästan så jag blir orolig men bebisar gör ju så. Hon har vaknat och ätit lite, tittat lite och somnat om.
 
Dagens utmaning för mig var att åka o köpa amningsbehåar på Lindex. Skönt när det var gjort så jag kunde åka hem igen, De vet minnsann hur man ska tjäna pengar på ammande kvinnor =)
 
 
 




Ljuva natt

2013-01-07 08:46:20 ,  
Denna natt: 4 timmars sömn totalt, vaken Sara kl 1.30-2.00 när alla andra sover, vaken Max kl 2-6, ammat kl. 2.30, 3.30, 4.30, 5.30, 6.00, 8.30, Ebba bajsat ner skötbord och pyjamas kl. 4.45, Max sjungit och pratat om att gå upp för dagen kl. 2-6. Jag och Max äter macka kl. 5.00, Alla somnar om kl. 6.00. Jag vaknar 8.15, Ebba vaknar 8.30. Ja o nu är det morgon!

Ljuva livet som tvåbarnsföräldrar :) Både Marcus o jag skrattade åt det inatt. Nu hoppas jag på att få sova lite under dagen.




Målbilden ♥

2013-01-06 16:41:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Kommer ni ihåg målbilden? Bebis liggande i korgen framför julgranen. Eftersom vi inte städat bort julen än så uppfylldes målbilden igår när vi kom hem från BB.
 
 
Det var så skönt att komma hem igår. Idag har amningen kommit igång, vi har bytt första mjölkbajsblöjan, vi har lite baby blues och Max har packat väskor för han vill åka till Halmstad på semester. Och lillasyster? Ja han har bjudit med henne.
 
Tack alla återigen för era underbara kommentarer! Vill skriva så mycket mer men har en vaken flicka på armen som jag tror bajsat igen! Och hennes namn? Det blev en Ebba.




Fredagkväll på BB

2013-01-04 23:10:35 ,  
Lugnet sänker sig här på BB. Jag har vilat hela dagen. Orkade äntligen duscha nu på kvällen. Underbart!! Har även varit uppe o gått lite. Får se om det blir hemfärd imorn! Tack för alla era kommentarer!






Vår flicka

2013-01-03 20:25:00 ,   Ebba
Klockan 13.33 idag fick vi en flicka =) Hon väger 3615 g och är 52 cm lång. Förlossningen gick bra förutom att jag förlorade 2 l blod. Både Marcus och jag får vara kvar på BB för jag är så orkeslös. Vår lilla flicka är en riktig snuttis o snuttar på bröstet hela tiden.Jag återkommer med mer info senare. Svårt att skriva från mobilen. KRAM




Grönt och trist

2013-01-02 19:24:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
 
Ja man brukar ju skriva grått och trist men idag är det faktiskt grönt och trist. Alla härliga decimetrar med snö vi haft de senaste veckorna börjar nu smälta bort. Regn har hjälpt till en hel del. Så här ser pulkabacken ut idag!! Supertrist ju. Så här såg den ju ut i fredags.
 
Dagen löper på lugnt. Hade fikabesök på eftermiddan av M. Sen har jag varit en sväng på Lindex för att köpa ett bälte till Max. Han fick "jobbarbyxor" i julklapp och det behövdes bälte i dem. Blev också ett par termobyxor till honom eftersom vi upptäckte igår att hans är för korta.
 
Nu har jag ätit god mat som Marcus lagat och laddar inför en kväll i soffan med Abbadokumentär, Fjällbackamorden och En unge i minuten att titta på. Det sistnämnda har jag lånat av kompisar. Så nu ska här förberedas inför förlossning! Jag kanske snarare blir vettskrämd... vi får se!
 
 
 
 




+4

2013-01-02 10:39:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Goförmiddag! Fyra dagar på övertid nu. Kan det inte sätta igång nu? Detta är ju det datum jag önskat. Varje gång jag vaknar på natten så känner jag efter lite extra. Smärta tack!
 
Kände mig lite misspepp när jag vaknade idag men nu börjar det kännas bättre. Får göra det bästa utav varje dag helt enkelt. Och bebis kommer ju snart, det handlar ju bara om dagar. Men är ganska säker på att ni andra som gått på övertid känner igen känslan att bebis aldrig kommer att komma.
 
Planen idag är att tvätta badcape till bebis vilket jag glömt gjort. De ligger kvar i klädkammaren sen Max. Sen så ska jag tömma vår kamera och även titta igenom hur Marcus pappa kamera fungerar. Vi har lånat den som backup för som jag skrivit några gånger så har ju vår en förmåga av att lägga av vid viktiga situationer (funktionen att fokusera har lagt av). Sen så kanske det är dags att packa väskan Max ska ha när han ska vara hos barnvakt. Det är inte fixat ännu. Vi kommer ju antagligen hinna sådant innan man åker in men det är skönt att veta att allt är fixat. Det är ju det enda i dagsläget jag har kontroll över.
 
Sitter på nedervåningen just nu och lyssnar på Marcus och Max som sjunger och spelar gitarr där uppe. Rorri Racerbil, Lilla Röda Traktorn mfl sjunger de. Bra med en gitarrspelande förskollärare till man ♥




Fika, sushi, RS-virus och övertid....

2013-01-01 19:53:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
Nu väntar soffan på mig. Ska vila hela kvällen lång =)! Idag har vi varit och fikat hos min mormor och morfar och nu på kvällen kom mamma hit med sushi som vi åt. Mums!
 
Usch va mycket det står om RS-virus överallt. Har insett att det kommer bli lite isolerat med bebis de första månaderna. Det går ju inte att förhindra att Max och Marcus tar med förkylningar hem hit men jag kommer nog vara ganska restriktiv med vilka besök vi kommer ha den första tiden och det hoppas jag ingen tar illa upp av. Ni andra med små bebisar hur tänker ni?
 
Det här med att gå på övertid är inte så kul men jag får passa på att vila och ladda energi inför det som ska komma. Det finns ju en mening med allt ♥




2012

2013-01-01 12:05:00 ,   Allmänt/Vardagsliv
"Inför 2011 visste jag att det var nya saker på gång i livet med nytt jobb och nytt hus men 2012 känns som ett väldigt oskrivet blad. Och jag känner mig väldigt nyfiken på vad jag kommer skriva om ett år när jag ska sammanfatta året. Let it begin...."
 
Ja så avslutades förra årets årssammanfattning.
 
Inte trodde jag att jag nu skulle sitta här extremt höggravid. Det kan hända så mycket på ett år. Det fanns i tankarna att vi någon gång under detta år ville bli gravida men jag trodde nog inte det skulle bli så pass tidigt som det blev. Jag skulle operera bort knölen i mitt bröst först och få ett säkert besked på om den var farlig eller inte. Jag fick operationstid relativt snabbt och svaret blev ju det vi trodde och självklart hoppades på: ofarlig! Och en vecka efter beskedet kom så blev jag gravid. Helt otroligt och vi är så tacksamma för det och tacksamma för att vi när som helst ska bli fyra i familjen.
 
 
2012 skålades in här hemma med nyårsmiddag!
 
 
Max var 3 år och 3 månader när året började och är nu en stor kille på 4 år och 3 månader som under året slutat med både blöjor och napp. Han har även börjat på en ny förskoleavdelning där han trivs jättebra. Han har fortfarande en otrolig kreativitet och fantasi som utmärker sig på olika sätt. Oj så han har lekt under året!
 
 
Året har ju bestått av mycket vardag men jag tycker att vi har hanterat det bra. Jag har trivts bra på mitt jobb och under i princip hela våren och halva hösten har vi båda jobbat heltid men lyckats klara av familjelivet bra ändå även om det varit tufft stundtals. Vi hade en mysig sommar, dock med ganska tråkigt väder, och vi semestrade i Halmstad och i Gävle och fick i alla fall njuta av lite sol och bad.
 
 
Hösten har ju handlat mycket om graviditeten och planering inför att vara ledig med bebis och nu är vi här. Från och med imorgon 2 januari är jag föräldraledig ett år framöver.
 
 
Välkommen 2013, året då vi ska bli tvåbarnsföräldrar och Max ska bli storebror. Ska bli mycket spännande att se vad detta år mer har att erbjuda oss!
 




Nyårsafton i bilder

2013-01-01 11:38:16 ,   Allmänt/Vardagsliv
Gomorron 1 januari! Igår hade vi en mysig kväll hos vännerna A och D med väldigt god mat. Vi var 6 vuxna, 3 barn utanför magarna och 2 barn i magar! Om vi firar tillsammans nästa år är med andra ord 11 stycken.
 
Idag är jag bitter. För nu vill jag föda barn. Med nog sagt om det, här kommer bilder från gårdagskvällen =)
 
Förrätt: gratinerad hummer
 
Varmrätt: Oxfilé med potatisgratäng
 
Efterrätt: Brun och vit chokladmousse
 
Vi fick glas med epitet på. Ja ni ser ju själva vad som stod på mitt =)
GOTT NYTT ÅR! Max och jag skålar vid tolvslaget.
 
 
TJOHOOO... det kommer bli en januaribebis!