Ebba 18 månader

2014-07-13 21:44:30 ,   Ebba
 
I början av månaden blev Ebba 18 månader, dvs. 1,5 år.
 
En glad och charmig tjej med glimten i ögat. Dock väldigt blyg och klängig på oss vid mötet med nya människor. Det kan ta flera timmar innan hon slappnar av och blir sig själv. Hon har en period nu när hon är rädd för män. Pappa och farfar är de enda hon accepterar fullt ut. Man får helt enkelt jobba lite för att vinna hennes förtroende. Men samtidigt som hon är avvaktande och gärna inte vill komma för nära så kan hon gärna sitta i mitt knä och "flörta" med andra på lite avstånd.
 
Ord som hon använder frekvent: mamma, pappa, a (ja), nä, hejå (hejdå), åka, aj (arg), apa, bu (bulle), acka (macka, jacka), ocka (docka, klocka), ock (badrock), ba (bada), po (pool), momo (mormor), vove (vovve), kov  (korv), äppe (äpple), bu (bulle), vo vo (vovo), kacka (katt), pippi (fågel och Pippi Långstrump), upe jå (gå upp för trappan eller gå upp ur sängen). Hon har även lite smått börjat sätta ihop ord exempelvis pappa åka, Pippi pappa (pippis pappa), åka momo, hejå pappa. Hon härmar många ord och säger nya varje dag men dessa ovan (och säkert många andra som jag ej kommer på nu) är de hon använder i sitt rätta sammanhang utan att hon härmar det vi säger. Hon förmedlar sig väldigt bra både genom språket men också genom att peka eller ta oss i handen och visa. Förvånande nog har hon inget direkt ord för Max. Ibland säger hon ma eller mapa men oftast kallar hon honom för mamma eller pappa.
 
Hennes humör är väldigt lätt att läsa av. Hon har ett otroligt minspel och kan se så arg ut så att det nästan blixtrat ur ögonen på henne samtidigt som hon kan vara så otroligt sprudlande glad. Hon har även börjat sätta ord på att hon är arg. Hon har ganska många "utbrott" när hon inte får som hon vill och vi har alltid påpekat för henne att vi ser att du är arg. Nu har hon själv börjat sagt "aj". Inte i de mest hysteriska stunderna men när hon lugnat sig lite och mest sitter och morrar åt oss. Hon är väldigt fysisk av sig.
 
Vill gärna bli buren, kramas och pussas. Hon slåss även en del och rycker i håret.
 
Efter en period av att hon inte varit så intresserad av leksaker så leker hon lite bättre nu. Pippi-huset med tillhörande figurer är en favorit för henne. Det har fått flytta ut från Max rum och ner till lekrummet så att hon har tillgång till det hela tiden. Hon sitter och pratar med gubbarna och leker med dem. "Pippi pappa" säger hon om Pippis pappa och "Pippi mamma" om Prussiluskan :). Pippi-sången är en favorit för henne och den vill hon gärna att vi sjunger eller lyssnar på. Annars så gillar hon att greja lite på sitt rum med att laga mat på leksaksspisen. Hon drar gärna runt på en docka i dockvagn ute och hon gillar att leka med bollar och gräva i sandlådan. Som lyckligast är hon dock på cykeln. Både på sin trehjuling och bak på Marcus cykel. Hon älskar även böcker. Boken "Bobo och girafferna", böckerna om Ingrid och böckerna från Goboken om Lille Wille och Wilma. På teve tycker hon om att titta på "Drömmarnas trädgård".
 
Det märks att hon börjar bli större. Hon observerar allt som Max gör och vill gärna göra likadant. Nu ikväll fick han popcorn och tittade på film på sitt rum. Hon brukar inte bry sig om det men idag skulle hon också ha popcorn. Hon var mycket nöjd när hon satt bredvid honom i hans soffa med en liten skål med några popcorn i. När vi var i Båstad och Max och kusinerna la sina täcken på golvet och rullade in sig i dem och lekte kokonger så skulle hon absolut också ha sitt täcke och ligga på golvet, eller när kusin E låg på golvet och lekte med bilar så skulle hon ligga bredvid och också köra en bil.
 
Det är också roligt att se att hon kan vara med i kortare och enklare lekar tillsammans med Max när han bjuder in henne. Han berättar och visar för henne hur hon ska göra och så leker de tillsammans. Hon umgås inte flitigt med jämnåriga utan hon är ju mest van vid äldre barn så det ska bli spännande att se hur det går i förskolan.
 
För några dagar sen upptäckte hon att hennes ena docka har snopp. Det orsakade mycket huvudbry hos henne. "Oppa" sa hon och försökte undersöka vad hon själv har för något men hon har ju så runt liten mage så hon ser ju inte vad som finns där under hur mycket hon än kämpar. Jag fick berätta att hon ju inte har nån snopp. Då pekade hon på Max och nickade och sen sa hon "pappa oppa", "mamma oppa nä".
 
Favoriter att äta är spagetti och köttfärssås, korvsstroganoff och ris, korv, paprika, ärtor, äpple, naturell yoghurt med krossade Branflakes i.
 
Angående nattningsrutiner och sånt så kör vi fortfarande på det jag skrev om här. Hon vaknar fortfarande flera ggr per kväll och nån gång per natt. Vi är ganska vana vid det nu kan man säga men det är inte så kul som igår när vi fick springa upp och ligga bredvid henne ca 10 minuter åt gången 7 ggr under kvällen.
 
För övrigt så är hon ju så otroligt söt att vi vill äta uppe henne flera gånger om dagen.
 
Och hon är fortfarande mammas tjej ♥
 
 
 
 
 
 
 




Kommentarer
Karolina

Hej Sara!
Läser din blogg och tycker du tar så mycket fina bilder. Minns att du köpte nytt objektiv för ett tag sen. Är du nöjd med det? Är själv sugen på att köpa ett nytt.
Ha en fortsatt bra sommar!
/Karolina

Svar: Hej! Tack :) Ja jag köpte nytt objektiv och tycker det har gett ett väldigt lyft åt bilderna. Har även börjat fota i raw-format och redigerar i photoshop. Objektivet jag har är 50 mm f1,8. Jag har en canon. Det är bra pris på objektivet så är verkligen värt det så det rekommenderas. Härifrån köpte jag: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=232095
Ha en härlig sommar och tack för att du läser min blogg!
Sara

2014-07-13  /  22:12:34 





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback