Getostmacka och chokladsufflé
- Getost (jag brukar köpa färdigskivad eller en rulle på Lidl)
- Bröd (vi brukar variera vilken sort men något grovt "rostbröd" är godast)
- Flytande honung
- Olivolja
- Balsamvinäger
- Sallad
- Tomat
- Rödlök (är väldigt gott till men jag brukar inte ha det för jag är lite känslig mot rödlök)
- Flingsalt
- 100-125 g mörk choklad 70%
- 1,5 dl vispgrädde
- ca 1 tsk vaniljpulver
- 2 st äggulor
- 5 st äggvitor
- 1/2 tsk citronsaft
- 2 msk socker
Gör så här:
"Sätt ugnen på 175 c. Smörj formarna noggrant med smör och socker. Strö runt hela formen. Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädden och slå det över chokladen, rör tills chokladen har smält och allt är välblandat. Dela vaniljstång, skrapa ur fröna och lägg i chokladen, tillsätt äggulorna och blanda väl. Vispa äggvitor med en liten skvätt citronsaft och lite av sockret på medelhög hastighet med handvisp, till ett löst skum. Höj hastigheten till max och vispa i lite av sockret i taget tills du får ett styvt maräng.
Vänd försiktigt i äggvitan med chokladkrämen med en slickepott, fördela smeten i formarna, fyll ända upp och stryk rakt med en kniv.
Baka sedan på 175 c i ca 10-11 min tills sufflén har höjts, öppna ej ugnen innan det är dags att ta ut."
Citerat härifrån.
Det är gott med glass till.
Till chokladsufflén brukar jag använda de här formarna från IKEA. Då räcker receptet till fyra suffléer.