Getostmacka och chokladsufflé

2013-08-26 10:01:20 ,   Mat och annat gott
Det  var ju nästan som att säga a men inte b att skriva om en god förrätt och efterrätt och inte dela med mig av recepten. Till getostmackan har jag hämtat inspiration härifrån och chokladsufflén härifrån. Men jag har gjort lite egna justeringar så skriver ut recepten.
 
 
Getostmacka
  • Getost (jag brukar köpa färdigskivad eller en rulle på Lidl)
  • Bröd (vi brukar variera vilken sort men något grovt "rostbröd" är godast)
  • Flytande honung
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Sallad
  • Tomat
  • Rödlök (är väldigt gott till men jag brukar inte ha det för jag är lite känslig mot rödlök)
  • Flingsalt
Stek brödet i smör i en stekpanna. Lägg på getosten och ringla över honung. Gratinera i ugnen (225 grader) tills osten börjar få lite färg.
 
Lägg, sallad, tomatskivor och rödlök på ett fat. Ringla olivolja och balsamvinäger över det. Lägg på getostmackan/mackorna på det och ringa över lite mer olja och lite flingsalt.
 
 
Chokladsufflé
  • 100-125 g mörk choklad 70%
  • 1,5 dl vispgrädde
  • ca 1 tsk vaniljpulver
  • 2 st äggulor
  • 5 st äggvitor
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 2 msk socker

Gör så här:

"Sätt ugnen på 175 c. Smörj formarna noggrant med smör och socker. Strö runt hela formen. Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädden och slå det över chokladen, rör tills chokladen har smält och allt är välblandat. Dela vaniljstång, skrapa ur fröna och lägg i chokladen, tillsätt äggulorna och blanda väl. Vispa äggvitor med en liten skvätt citronsaft och lite av sockret på medelhög hastighet med handvisp, till ett löst skum. Höj hastigheten till max och vispa i lite av sockret i taget tills du får ett styvt maräng.

Vänd försiktigt i äggvitan med chokladkrämen med en slickepott, fördela smeten i formarna, fyll ända upp och stryk rakt med en kniv.

Baka sedan på 175 c i ca 10-11 min tills sufflén har höjts, öppna ej ugnen innan det är dags att ta ut."

Citerat härifrån.

 

Det är gott med glass till.


Till chokladsufflén brukar jag använda de här formarna från IKEA. Då räcker receptet till fyra suffléer.

 

 

 
 




Kommentarer





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback