Kräftsoppa, aioli och parmesanchips!

2012-01-03 22:50:17 ,   Mat och annat gott


Jag har fått förfrågningar på recept på nyårsmaten och här kommer recept på kräftsoppa, aioli och parmesanchips.

Kräftsoppa

-2 st grovrivna morötter
-2 msk margarin
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter vatten
- 2 fiskbuljongtärningar
- ca 2 vitlöksklyftor
- svartpeppar
- 400 g kräftost (en stor burk)
-1 burk creme fraiche (2 dl)
- dill (en förpackning)
- en burk med kräftstjärtar (eller mer om man vill)

Jag har fått receptet från min moster och hon brukar ha hackad chili i soppan också för att få lite mer sting i den. Jag hade i lite sambal oelek när jag gjorde den.

Fräs morötterna i margarinet och strö över vetemjöl, vatten och buljongtärningarna. Låt det koka ihop. Pressa sedan i vitlök och krydda med svartpeppar. Tillsätt creme fraiche och kräftost och rör ihop. Så här långt kan soppan förberedas. Jag lät den sen stå kallt och innan servering när jag värmde upp den så tillsatte jag dillen och sedan kräftstjärtarna.


Aioli

- 2 äggulor
- salt
- 2-3 pressade/rivna vitlöksklyftor
- 1 msk citron
- 1,5 dl rapsolja
- 1 dl creme fraiche

Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Vispa äggulor, salt, vitlök och citron med elvisp. Tillsätt sedan oljan försiktigt droppande under kraftig vispning. Detta för att det inte ska skära sig. Tillsätt sedan creme fraiche


Parmesanchips

Jag utgick inte från något recept utan jag hade ugnen på ca 200 grader och la riven parmesanost på en plåt som hjärtan och plattade till. Saltade och pepprade lite. Sedan var de inne i ugnen tills de var gyllenbruna. Ta ut och låt stelna. Jag hade dem för kort tid i ugnen. Var rädd att de skulle bli brända men istället blev det för mjuka. Men man lär av erfarenheterna =). De smälte gott i soppan sen.


Om ni provar på att laga detta så kommentera gärna. Alltid roligt att höra om ni tycker det är lika gott som jag tycker!




Kommentarer
Linda

Mums va gott. Den soppan brukar vi också göra, den är riktigt god. har däremot inte testat parmesanchips och aioli till. Men det ska jag göra nästa gång

2012-01-04  /  13:13:32  /  http://linchisblogg.blogspot.com
Russin

Så fnt det ser ut.. :) Är det hjärtat köpt på outleten i Kumla ?Stod och höll i ett par såna nämligen, så fina och söta.. :)



KRAM

2012-01-06  /  19:18:15  /  http://russinsdagbok.se
Heidi

Hej Hej



Tack för recept ;) Prövade soppan å den e ju bara för supergod!!



Ps.. du missade skriva när creme fraiche ska i.. jag hade den i samband med kräftosten funkade fint =)



Ha en bra dag!

2012-01-08  /  21:20:57  /  http://heidisvardag.wordpress.com/





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback