Grekisk pytt

2012-01-07 10:55:41 ,   Mat och annat gott
Här kommer recept på en favorit hos oss: Grekisk pytt. Receptet är hämtat härifrån men jag har gjort några modifieringar. Igår provade vi för första gången att göra det med kyckling i stället för fläskfilé och det var godare tyckte vi så därför skriver jag kyckling i receptet, men man kan även använda fläskfilé (och säkert annat kött också)


Grekisk pytt
(räcker till 4-5 personer tror jag)



  • ca 600 g kycklingfilé
  • ½ dl soja
  • 1,5 msk riven ingefära
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • lite rapsolja & olivolja
  • 2 paprikor
  • potatis (ca 2 per person)
  • 1 rödlök (jag hade två scharlottenlökar för får ont i magen av rödlök)
  • 2 paprikor i valfri färg
  • en förpackning fetaost
  • oliver
  • soltorkade tomater
  • salt
  • peppar

Servera med tzatziki (creme fraiche/matyoghurt, riven gurka, vitlök, lite svartpeppar och olivolja) och ev. en sallad och bröd

Vad man vill ha ovanpå: paprikor, fetaost, oliver, soltorkade tomater är självklart valbart. Marcus gillar inte oliver så det har vi bara på halva och vi är inte förtjusta i soltorkade tomater så det väljer vi bort

 

Skär kycklingfilén i strimlor. Marinera i soja, lite rapsolja, sambal oelek, ingefära och vitlök. Låt stå. Skala och skiva potatisen i klyftor och lägg i en smord form. Ringla över olivolja, salta och peppra och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Potatisen ska nästan vara färdig. Lägg på lökstrimlor, och kycklingen med marinad och bre ut över potatisen. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter tills kycklingen är färdig (utan att ha blivit torr). Lägg på paprikaringar, strö fetaost över, ev. soltorkade tomater och oliver.

Tidsgränserna, dvs. hur länge det ska vara i ugnen får man prova sig fram. Beror lite på hur ugnen är.

 

Smaska på =)





Kommentarer





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback