Ebba 9 månader

2013-10-03 15:36:00 ,   Ebba
Tänk 9 månader! Ungefär lika länge inne i magen som utanför.
 
 
 
Oj så mycket som hänt den senaste månaden. Det känns som hon utvecklat en massa färdigheter mellan 8 och 9 månader. Och hon har dessutom fått tänder. Fröken tandlös är numera en fröken med två tänder i nederkäken. De har tittat fram ordentligt och jag tycker att jag anar att en tredje är på väg också. Men inte nog med det. Två gaddar är på gång i överkäken också. Den ena har precis spruckit igenom. Fort går det med andra ord.
 
En annan färdighet hon utvecklat är ju krypandet. Det började med att hon tog några krypsteg på mattan i uterummet och då trodde vi att det nog skulle dröja ett tag tills hon skulle kunna på vanliga golvet eftersom det ju lätt blir halt. Men det dröjde bara några dagar. Till en början var hon dock försiktig nästan som om hon glömde bort att hon kunde krypa för hon tog bara något krypsteg och sen satte sig och lekte. Sen var hon bara i rummet där nån av oss var. Men nu kryper hon ganska fritt här hemma och utforskar huset. Det är ju dock ganska riskabelt eftersom en annan färdighet hon lärt sig är att resa sig mot saker. Populäraste ställena att ställa sig på är mot toalettstolen, trappan och soffbordet. De två förstnämnda är absolut inte mina två favoritställen eftersom det är de enda ställena i huset vi har hårt klinkergolv på. Det gäller med andra ord att ha den lilla damen under uppsikt. Och sen så använder hon även tyghjälm ibland men hon måste så klart ändå observeras ständigt.
 
Hon älskar att vara på Max rum. Det är nog hennes absoluta favoritställe. Om Max sitter där och leker så vill hon också göra det. Igår hade Max sin kompis S här och de lekte på Max rum (på övervåningen) och Ebba och jag var där nere. Ebba kröp hela tiden till trappan och tittade längtande upp. Hon ville ju vara med så klart! Sen när de kom ner för att äta mellis var hon så glad. Dansade med sitt huvud, log och skrattade.
 
Just dansa/digga med huvudet gör hon ofta. Det ser så busigt ut! När Marcus kom hem på rasten i måndags så busade han med henne och hon kom igång totalt och en lång stund efter att han hade cyklat tillbaks till jobbet diggade hon med huvudet och mässade högt ga ga ga ga ga.
 
Aropå ljud så har ju lilla fröken använt ordet mamma ganska länge nu. Till en början trodde vi ju bara att det var en slump att hon sa mamamama men hon använder det ganska medvetet nu. När hon vill till mig eller ha min uppmärksamhet så säger hon mama. Och ljudet baba till Marcus.
 
Favoritsaker är hennes spelande tv (sån där man vrider upp), köksredskap, bollar och fjärrkontroller (orsaken till varför det är populärt att ställa sig vid soffbordet).
 
Hon har en rolig liten egenhet och det är att hon grejar mycket med tungan. Särskilt när hon busar eller liknande. Då ler hon och räcker ut tungan och rör den fram och tillbaka. 
 
Hon äter på samma tider som jag redogjorde för i 8-månaders inlägget: kl. 9, 12, 15, 18, 19.30. Oftast i alla fall ibland kan ju tiderna ruckas lite och då kan det blir nåt extra mellanmål. Nattetid ammas hon. Oftast 1-2 gånger per natt. Sen ammar jag ofta henne innan vi går upp på morgonen. Hon brukar vakna vid 7 och somnar för natten mellan 19.30 och 20.30. Hon skriker/gnäller ganska ofta på nätterna fortfarande. Vissa nätter är hon dessutom vaken en halvtimme till en timme. Men det kommer också bra nätter.
 
De flesta dagar sover hon två gånger. Ca 10:30 och 15:30. Hur länge är väldigt olika. Igår slog hon till på att sova 1,5 timme på förmiddan. Idag har hon redan sovit sina två pass och det blev ca 2x40 minuter.
 
Håller på och försöker få henne att somna i sin säng på kvällen. Hon blir alltid jättebusig när jag lägger ner henne och kryper runt i sängen och grejar. Sen kommer tröttstadiet. Då ligger hon ner med nappen i munnen och vrider och vänder på sig för att komma till ro. Sen kommer nästansovastadiet då hon typ blundar och gråter. Så trött men somnar i alla fall inte. Då brukar jag lyfta upp henne och oftast somnar hon inom nån minut i min famn och sen lägger jag ner henne igen. Jag hoppas att hon snart klarar av det där allra sista själv så att hon somnar i sängen. En grej vi slutat med är i alla fall att vagga henne till sömns i famnen. Vi håller henne bara eller går runt men vaggar inte. Ett steg i taget med andra ord.
 
Hon har ju haft en period då hon inte alls velat somna i vagnen men det går bättre nu. Hon sitter upp och somnar och sen lägger jag ner ryggstödet. Nu somnar hon i alla fall oftast mot ryggstödet och inte framåtlutad mot bygeln.
 
Och mammigheten? Jajamän den fortsätter. Från min famn är hon världens charmigaste och ler mot alla. Men håll gärna avståndet, hälsar Ebba ;)
 
I kläder har hon mest strl 74. Men några 68:or hänger kvar. Och några begagnade plagg i strl 80 funkar. De har säkert krympt lite i tvätten.
 
Söt och charmig som tusan är hon. Med en vilja av stål!!
 
That´s our girl!
 
 




Kommentarer
Linda

Grattis Ebba! Så duktig du är redan på att krypa och stå! Heja!!!!

2013-10-03  /  23:06:31  /  http://familyspace.blogg.se
Malin - Mamma till Alice

Våran lilla gofis blir också 9 månader om ca 2 veckor! Vart tar tiden vägen?! :)

2013-10-14  /  19:08:38  /  http://malinjennywestman.blogg.se





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback