Bra att ha!

2013-01-27 15:52:00 ,   Graviditet/Bebisförberedelser/Förlossning
Jag har fått önskemål från Johanna om ett inlägg med tips på sånt som är bra hemma som förstagångsförälder. Observera att detta nu är mina subjektiva åsikter. Alla har sina egna favoriter =)! Mycket kan man ju köpa när bebis är född. För som jag skrivit tidigare så är ju det enda man egentligen behöver från början lite bebiskläder, blöjor, ett babyskydd och ett par bröst. Men samtidigt vill man ju vara förberedd! Här kommer några grejer som vi haft hemma från början som används:
 
 
Amningskudde = I love it! En del tycker det är totalt överreklamerat medan den för mig är räddningen för att motverka alltför dåliga amningspositioner. Den är också ett bra stöd senare när bebis ska lära sig att sitta.
 
Babynest = Vi lånade av en kompis och jag tycker det är jättebra att ha i sängen så det blir lite mer ombonat för Ebba. Går ju också att lägga i spjälsängen eftersom en spjälsäng är väldigt stor för en liten bebis på ca 50 cm.
 
Skötbord = Det går ju även bra att ha skötbädd på golvet men det är inte så ergonomiskt. Det blir ganska många blöjbyten per dag så skötbord är bra att ha.
 
Bärsele = Perfekt så att man får händerna fria. Min räddning så att jag kan göra frukost och laga mat =)!
 
Babysitter = Mysigt för bebisen att komma upp lite även om vi nu i början har babysittern i nästan liggande läge. Har den på köksbordet ibland när jag sitter och äter... vet att man inte får det men tror inte hon hoppar ner på golvet när jag sitter bredvid =)
 
Näsfrida + renässans koksalt = Förkylningarna kommer när man minst anar det och det kan vara skönt att ha detta hemma från början
 
Ersättning på tetrapack = Ja detta har vi haft hemma från början. Nu rann ju mjölken till typ på BB eftersom vi var kvar i två dygn men oftast nuförtiden så kommer man ju hem innan den rinner till. Max skrek ju tyo en hel natt när vi kommit hem från BB och jag ammade flera timmar men hjälpte inte. Bra då att kunna ge lite ersättning på sked. Flaska behöver man ju inte köpa innan bebis föds om man tänkt amma för ska man ge ersättning så ska det göras på sked eller kopp innan amningen är ordentligt etablerad. Sen så måste man ju ändå amma massor för att mjölken ska komma igång. Ebba fick lite ersättning på sked av en sköterska på BB.
 
 Mysiga filtar = Bomullsfilt och nån varmare filt tycker jag är bra att ha.
 
Babyvakt = Med Max hade vi aldrig någon eftersom vi inte hade behov av det. Bodde i lägenhet så han stod aldrig själv ute och sov i vagnen. Nu har vi köpt en eftersom Ebba antagligen kommer sova i vagnen utanför huset när det inte är lika kallt ute. Vi får väl se om vi tycker det blir en oumbärlig pryl.
 
Något bra att ha på golvet = Bebis behöver ligga på mage och träna nacken. Vi har lapptäcke med lite stoppning i som min mormor sytt. Det är perfekt att ha på golvet. Nu använder vi det som Max fick när han var bebis men mormor ska även sy ett till Ebba. Går ju även att ha filtar men inte så bra med för luddig filt så bebis får ludd i munnen.
 
Badbalja = Man kan ju bada bebis i badkaret men det känns lite mer smidigt med badbalja istället för att tappa upp så mycket vatten för någon minuts bad av bebis.
 
Skötväska = Vi har en brioskötväska som jag tycker är jättebra. Innerfodret är i vitt plastat material så det är lätt att hitta i den och lätt att torka av. Bra med flera små fack också.
 
Påsar = Vi har hundbajspåsar i skötväskan till blöjor när vi byter blöja på bortaplan. Det är ett tips från Marcus syster. Och dessutom finns de ju i rosa =)! Bra mycket billigare än de specialblöjpåsar som finns. Hemma använder vi ICA Basics avfallspåsar. Ungefär en sådan blir full per dag med förbrukade blöjor, tvättlappar och amningskupor.
 
 
 
Ja och sen så är det ju alla andra grejer såsom säng, blöjor, tvättlappar (vi använder papperstvättlappar. Har våta tvättlappar i skötväskan), amningsinlägg, salva till rumpan (vi har zinksalva men har nu fått inotyol som jag tycker är bättre. Smörjer även lite med bröstmjölk), bebiskläder, kudde, barnvagn....... Och det här med bebiskläder: egentligen behöver man ju inte så mycket till en början men man kan ju få en riktig bajs- och kräkbebis men de flesta har väl tvättmaskin?! =) Ett tips tycker jag är att inte köpa för mycket i större storlekar än 50 och 56 för man får ganska mycket i present och jag tycker det är kul att köpa när man lärt känna bebis och i vårt fall visste vi ju inte ifall det var flicka eller pojke.
 
 
Har ni några favoritsaker som jag ej skrivit med?




Kommentarer
Helen

Amningskudde skaffa jag till min lilla tjej men hade inte till mina 2 stora och det kan jag verkligen ångra för om det är något jag rekommenderar alla föräldrar så är det just amningskudde

Svar: ja det är verkligen kanonbra! den var oumbärlig när Max var bebis så det var självklart att använda nu också. Jag köpte dock en ny denna gång!
Sara

2013-01-27  /  17:15:37  /  http://stenstromsbloggeria.blogspot.se/
E.K - Mamma till Alicia och Simon

Hundbajspåsar har jag också i skötväskan, faktiskt väldigt bra att ha :)
Det ända jag skulle vilja lägga till är sån ligg del till badbaljan, smidigt att ha båda händerna mer fria.

Hos oss var favorit saken bebis gunga :) hade till båda barnen, speciellt bra med Simon som inte gillade när jag la ner honom, om man skulle diska eller vad som helst, men då funkade gungan bra :)

Svar: vi har inte haft sådan liggdel till baljan men kan tänka mig att det är praktiskt! Vi brukar hjälpas åt när det vankas bad =)!
Sara

2013-01-27  /  19:56:30  /  http://eekk.blogg.se
Anneli

Bra lista!

Som ngn annan skrev så är sittdel till badbalja inte helt fel att ha. Vi hjälps oxå alltid åt när det är baddags men det är smidigt att sätta henne där och se hur hon sitter o njuter, haha... Skulle ju klara oss utan men bra är den iaf :)

Och napp kan ju va bra att ha hemma, om man får en bebis som bara vill snutta hela tiden. Iofs väntade vi 2,5 vecka innan vi gav vår bebis napp men efter det har den varit oumbärlig ;-)

Svar: ja just det napp hade vi också hemma. vi gav efter några dagar!
Sara

2013-01-27  /  21:57:31  /  http://vardagssaker.blogg.se/
Anna - mammalivet med tre barn

Vilken toppenlista! Själv trivdes jag aldrig med amningskudde, fick aldrig till någon bra position med den. Babynest har vi aldrig testat, men det verkar väldigt bra. Som du skriver, spjälsängen är ju STOR för de nyfödda. Så ett tips från mig är någon form av vagga eller till exempel att man har liggdelen till vagnen bredvid sängen på nätterna. Mycket mysigare att sova trångt för dem när de är så små.

Svar: Vi hade vagga till Max och den var jättemysig men valde att inte ha den den här gången eftersom vi ändå fick låna ett babynest samt att vi har en korg som hon sover i på nedervåningen.
Sara

2013-01-28  /  11:38:27  /  http://withlovefrom.blogg.se
Johanna

Konstigt att inte min förra kommentar kom med här... Men i vilket fall så var det toppen att läsa om vilka tips du/ni har på vad man bör ha hemma. Hundbajspåsar är ju klockrent! Det har jag inte tänkt på innan. Och sen är jag också inne på att köpa hem lite ersättning att ha i nödfall. Sambon tycker dock att det är onödigt och säger att han kan köra iväg och köpa i så fall. Men vilken mack har både ersättning och är öppet klockan tre på natten? Och vill jag verkligen att han drar iväg då, och lämnar mig och skrikbebis själv? Nej, skulle nog inte tro det. Så jag tänker att jag köper hem något paket med ersättning i alla fall. Det är ju inte många kronor det handlar om.

Annars tror jag att vi är "good to go!" =)

Tack! Kram

Svar: ja ersättning på tetrapack kostar typ en tia =) Du får gömma den så plockar du fram den när bebis tokskriker och han sitter i panik och ringer nattöppna mackar för att fråga om de har ersättning ;)
Sara

2013-01-29  /  12:48:32  /  http://justnuochidag.wordpress.com





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback